Carolina OlofsgårdÅterrapporter, Barn och ungdom, Internationellt arbete

Omar har blivit en i familjen

– Idag är jag stolt över min fine Omar.
De flesta föräldrar är väl stolta över sina barn. Men för Omars mamma betyder det extra mycket att kunna uttrycka de orden.

Omar är sex år och har Downs syndrom. I Egypten, där Omar bor, ses barn med funktionsnedsättningar som en skam för hela familjen. Definitivt inget man pratar om eller visar upp. När Omar föddes blev det därför en chock för föräldrarna, och det tog flera år innan hans pappa ens ville röra honom.

Jag träffar Omar och hans mamma hemma i familjens vardagsrum. Det är svårt att tro att livet sett så annorlunda ut, för bara några år sedan. Tidigare kunde Omar knappt prata, han sa bara något enstaka ord.
– Nu pratar han jämt, berättar mamma med ett skratt.
Omar sätter igång musik på en mobiltelefon och börjar dansa, medan mamma förklarar hur tufft det var att få vardagslivet att gå ihop förut. Mamma arbetade, pappa har ett litet företag och ville helst inte ha med Omar att göra, och storebror Ali gick i skolan. Det fanns ingen som kunde ta hand om Omar under dagarna, och ofta lämnades han ensam flera timmar i sträck.

En skola för utveckling

Allt vände när Omar fick en plats på Fairhaven. Fairhaven är en av mycket få skolor för barn med funktionsvariationer, i mångmiljonstaden Alexandria. Här har Omar kunnat utvecklas i sin egen takt. Han har lärare som älskar honom och uppmuntrar honom att ständigt gå framåt.

– Är det säkert att ni vill ha en kaka? frågar Omar plötsligt.
Hans mamma har bett honom om hjälp med att duka fram fika till gästerna, och Omar hjälper gärna till. Fast han skulle nog helst behålla kakorna själv.

Fairhaven arbetar man strategiskt med barnens familjer. De får stöd och hjälp att acceptera sina barn och att älska dem precis som de är. Man jobbar också på att förändra samhällets attityder till personer med funktionsnedsättningar. Och attityder har förändrats, framförallt i barnens egna familjer. Men fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Jag är så tacksam och glad att Omar fick börja på Fairhaven, utbrister Omars mamma. Han älskar skolan och har utvecklats massor sedan han började där. Han hjälper till här hemma och känns nu som en del av familjen, inte bara som ett problem.

Fairhaven får stöd från Svenska Alliansmissionen, vilket bland annat gör att barn som Omar har råd att betala skolavgiften. Tack vare skolan och det stöd som SAM:arna ger, är Omar idag en glad och oerhört charmig sexåring, med ett självförtroende som kan ta honom långt.


Text: Marita Good

Foto: Marita Good