Det som började med att några kvinnor i byn Ejere fick tillgång till en ugn och grundläggande kunskap i att baka bröd, har nu utvecklats till flera yrkesområden. I ett land där två tredjedelar av befolkningen är yngre än 20 år har dessa yrkesutbildningar öppnat dörren för självförsörjning och inneburit att fler barn har möjlighet till skolgång.
En av dem som fått en utbildning är Gabriel, 25 år. Han har utbildat sig till snickare och har startat ett litet företag tillsammans med en kompis. De tillverkar främst möbler på beställning.
– Tyvärr saknar vi en hel del verktyg. Vi har såg, hammare, stämjärn och en hyvel, resten lånar eller hyr vi av andra. Men vi hoppas att vi så småningom ska kunna köpa in fler verktyg och slippa låna.
Tack vare inkomsten från möbeltillverkningen kan Gabriel försörja sig och sina småsyskon. Han hoppas också att han snart ska ha råd att gifta sig med tjejen han är förlovad med.
Hittills har utbildningarna rört snickeri, bakning, sömnad, korv- och marmeladtillverkning. Fler utbildningar är på gång, bland annat djurhållning. Deltagarna får utöver yrkeskunskapen också lära sig lite om att starta och sköta ett företag. En kunskap SAM gärna skulle vilja bidra till att utveckla ytterligare. I mån av tillgång skickar vår systerkyrka med eleverna ett startpaket med redskap och råvaror, för att de snabbt ska komma i gång med en inkomstgenererande verksamhet. Något som många har gjort med goda resultat.
Utbildningen ger inte bara en möjlighet att försörja sig. Idag möts Gabriel med respekt från människor runt omkring. Att kunna försörja sin familj, köpa mat för egna ihoptjänade pengar och skicka sina syskon till skolan ger både självkänsla och framtidshopp.
Text och foto: Roland Henrysson
I vår insamlingskampanj Steg sätter vi just nu fokus på yrkesutbildningar och självförsörjning.