En långsiktig väg
ut ur utsatthet och fattigdom

Varje dag luras eller tvingas unga tjejer in i prostitution. I Europa kommer de allra flesta från Rumänien. Härifrån kommer också en övervägande del av dem som tigger pengar på våra gator.

Utmaningen att vända situationen i Rumänien är stor men som kristna kan vi inte låta detta fortgå utan att vi gör vad vi kan för att sätta stopp. Tillsammans med Sam-Hjälp stöder vi organisationen Valoare Plus, som arbetar på flera plan för att skapa en bättre framtid för barn och unga i Rumänien. Framförallt handlar det om information och utbildning.

I projektet Stay Free informeras skolelever om vad människohandel faktiskt handlar om, och hur de ska undvika att bli dess offer. Arbetet har gett resultat, mellan 2016 och 2017 halverades antalet offer i området. Valoare Plus driver också skolstödsprojekt där man hjälper utsatta barn att klara av skolan och ta sig vidare till högre studier. En förutsättning för att de som vuxna inte ska behöva försörja sig på prostitution och tiggeri utan istället få ett bra arbete. Insatserna når fram och ger resultat, men vi har fortfarande lång väg att gå.

Genom årets julgåva kan du var med och förändra framtiden för
Rumäniens barn och unga!

GE EN GÅVA

IDAG UTBILDAR SIG DIANA TILL LÄRARE

Dianas självförtroende var kört i botten, hon kände sig värdelös och hade inga förväntningar om att livet någonsin skulle bli bättre. Skolprojektet förändrade förutsättningarna helt.

STAY FREE

- När det gick upp för mig att unga kvinnor i min stad lurades in i människohandeln och såldes som varor, gång på gång, kände jag att vi som kyrka måste göra något. det berättar Marian Paduret, ansvarig för Valoare Plus

DET KUNDE VARIT JAG

Jag är en av dem som hade kunnat falla offer för en människohandlare, men jag klarade mig tack vare att jag fått information om farorna. Det berättar Oxana före detta informatör på Valoare Plus.

  • Var 30 sekund faller någon offer för en människohandlare
  • Människohandeln omsätter varje år 285 miljarder kronor
  • Mellan 40 och 45 miljoner människor är idag utsatta för människohandel
  • 95% av offren är kvinnor och barn
  • Bara en av 100 000 människohandlare döms
  • 1-2% av offren för människohandel räddas
  • 1,2 miljoner barn utsätts för människohandel varje år
  • ca 60-70 % av all människohandel sker för sexuella ändamål .

I samarbete med systerkyrkor och andra organisationer bedriver och stöder medlemmarna i SAM ett omfattande arbete, i Sverige och i ett 20-tal andra länder. Kampen för en bättre framtid för barn och unga i Rumänien, är ett exempel på vad våra gemensamma satsningar ger.

Med hjälp av julgåvan 2018 kan vi också ge stöd till våra hiv- och aidsarbeten i Moçambique och Malawi, hälsoprojekt i Tchad, den kristna skola vi stöder i Centralasien, läs- och skrivprojekt i Nordafrika samt SAT7 Academy som arbetar för att ge skolgång till barn på flykt.

 

Du kan också ge din gåva via:

  • Bankgiro: 140 – 0753

  • Swish: 123 138 89 82

Märk inbetalningen
“JULGÅVAN 2018”