Själva startpunkten för att kunna bära de goda nyheterna till vår värld handlar om att söka och själv erfara ett möte med Jesus Kristus. Att erfara den Gud som ständigt söker oss med öppna armar av kärlek, barmhärtighet och djup vänskap. Det är i den erfarenheten och upptäckten allt har sin början, att jag är djupt älskad av Gud själv. Detta är de goda nyheternas källflöde som vi ständigt behöver söka oss tillbaka
till. I Första Johannesbrevet 4:19 uttrycks detta: Vi älskar därför att Han älskat oss först. Guds kärlek är urkällan och viljekraften för att bära de goda nyheterna till den här världen.
Utifrån erfarenheten att vara älskad av Gud genom Jesus Kristus kan en djupare glädje börja sippra fram inombords. I evangeliets berättelser ser vi hur något händer i mötet med Jesus. Det människor erfar vill de inte bara hålla för sig själva i en slags ”privatreligiositet”. Tvärtom vill man dela den skatt man funnit med andra. I kyrkan har vi ibland missat att börja vid källflödet. Vad gäller de goda nyheterna har vi ofta gått direkt till det som kallas missionsbefallningen: Gå ut i hela världen… Utan ett möte med Guds kärlek i Jesus Kristus, i en inre glädje och frihet, kan de orden lätt riskera att endast uppfattas som en kall befallning. Vi måste ställa oss frågan, är det verkligen en order Jesus ger lärjungarna, eller snarare en slags djup och varm vägvisning som kan bli en inre drivkraft? Jag tror det senare.
Hur gör man för att dela de goda nyheterna? Det finns nog så många olika sätt som det finns människor som vill göra det. Själv tror jag på det enkla och naturliga samtalet. Samtalet om tro och liv som kan uppstå när du dricker kaffe med en kollega och man frågar varandra hur helgen eller semestern varit. Om du då varit på ett UV-läger som du tyckt om, eller en gudstjänst som berört dig, så berätta om det. Precis på det naturliga sätt som du skulle berätta om ett annat semesterminne eller upplevelse du haft. Berätta om känslan av hopp när du sår de första fröerna i trädgården. Berätta om en god bok du läst eller en film du sett där livsfrågorna lyst fram på ett särskilt vackert sätt. I de vanliga vardagssamtalen kan de djupaste frågorna om livet, Gud och livsmeningen dyka upp på ett helt naturligt sätt. Det kan ske på en fotbollsläktare eller under en vandring i fjällen, vid en kopp kaffe på jobbet eller när du hjälper en vän
med huset eller bilen.
Vi i Sverige kan behöva lära oss något av de som kommit hit från andra länder, eller de som finns i den alternativa andligheten. Ofta har de mycket närmare och lättare att hitta in i samtalet om andlighet. Det är för att andlighet är en helt integrerad del i deras vardagsliv. Samtalet om tro och liv är ett språk vi delvis förlorat i Sverige. Därför är detta något vi behöver öva och träna oss i när vi möts i kyrkan. Det skulle medföra att det blev lättare att prata med andra människor om tro och liv på ett naturligt sätt.
FÖR ETT GOTT samtal behövs ett lyssnande öra. Är jag beredd att på riktigt, och med genuint intresse, lyssna på en annan människas berättelse om tro och liv så kommer snart en dörr öppnas att även lyssna på min berättelse. I allt detta kan ett spännande och livgivande samtal uppstå. Där frågor om tro, livsval och engagemang blir helt naturliga, liksom Gud. Det viktigaste i sammanhanget är genuin vänskap. I en undersökning man gjort med människor som funnit en personlig tro på Jesus Kristus gick det som en röd tråd mellan de olika berättelserna att god vänskap under många års tid var det som gjort att man börjat intressera sig för tron. Den troende vännen hade på ett naturligt och vardagligt sätt varit öppen med sin tro och på så vis hade då och då samtal om tro och liv dykt upp.
Ibland kan samtalet om Gud och Jesus dyka upp plötsligt och snabbt. Helt oförberett får du frågan: Varför tror du på Gud? Då är det bra att fånga bollen. Frågan är ju genuin från någon som faktiskt vill veta. Det är viktigt att ta vara på sådana vackra ögonblick. Vad personen vill veta är inte en ramsa där du rabblar upp trosbekännelsen utan varför just du tror, och vad tron betyder just för dig. Om vi i församlingarna oftare pratade om livsfrågor, Gud, mening, hopp och död så tror jag vi också skulle bli mer bekväma
att prata om det med andra människor. Ibland är samtal dörröppnare för de goda nyheterna, men vid andra tillfällen säger en handling mer än ord. En stor del av Jesu livsverk handlade om praktiska handlingar. Här tror jag också människor utanför kyrkans sfär vill kroka arm. Inte sällan leder en gemensam strävan och samarbete, exempelvis runt ett humanitärt projekt i ett samhälle eller en plats längre bort, att människor lär känna varandra. Inte sällan har jag hört hur dessa vänskaper också lett till att människor blivit nyfikna på tron och församlingen.
Som församling inbjuds vi att tillsammans dela de goda nyheterna. Ofta har vi en tradition av att tänka att vi bjuder in människor till kyrkan för att höra evangeliet. Så fungerade det ofta förr, men inte så ofta idag. Ett annat sätt att tänka är att man går dit människorna finns och slår följe med dem i deras vardagsliv. Ibland innebär det att nya församlingar uppstår på caféer eller i form av andra mötesplatser. Inte sällan går man ihop med människorna i ett område och gör skillnad i ett gemensamt projekt. I den arbetsgemenskap och vänskap som uppstår blir det ofta naturligt att dela vad man tror och tänker om livet.
Jag lärde känna en person som brann för att starta ett loppis, där pengarna skulle gå till att hjälpa barn i ett land som drabbats av olika svårigheter. Den här personen involverade grannar och bekanta i arbetet. Eftersom loppisarna hölls i kyrkan uppstod en kontaktyta. Med tiden blev många av de som deltog i loppisen både deltagare på Alphakurser liksom regelbundna deltagare i andra delar av församlingens liv. Det skedde helt spontant och naturligt. Så frågan vi alla kan ställa oss är: Vilka möjligheter finns att bära de goda nyheterna där jag befinner mig i livet?
Text: Esgrim Rommel, pionjärkonsulent
Foto: Carolina Olofsgård
TIPS TILL FÖRSAMLINGAR
- KURSER. Bjud in till exempelvis en Alphakurs.
- PILGRIMSVANDRINGAR. Att få vistas i naturen uppskattar många människor. Här öppnar sig inte sällan en yta för de goda samtalen.
- FILMKVÄLLAR OCH BOKCIRKLAR. En god ingång till pratstunder om livet.
- KÖRSÅNG. Sjunga i kör är omtyckt av många och bidrar till hälsa. Här finns möjligheten att fördjupa sig i sångtexter och dess bakgrund.
- ANDAKTER. Stillsamma andakter med mycket sång, i ett vackert format kyrkorum, kan väcka genklang hos människor som annars inte besöker en kyrka.
- FORUM. Bjud in till olika dialog- och temaforum. Det kan gälla klimat, samhällsutveckling, psykisk ohälsa, föräldra- och samlevnadskurser.
- GEMENSKAP PÅ NYA SÄTT. Messy Church har blivit ett omtyckt initiativ. Där bjuds familjer in till en stund av kreativitet, middag och en enklare gudstjänst. Dessa former verkar nå många nya och är lätta att bjuda in till.
- MÖTESPLATS PÅ TORGET. Pannkakskyrkor är ett mycket populärt sätt att skapa trygghet på torget och samtidigt möta alla åldrar av människor. Ofta uppstår naturliga samtal om tro, liv och Gud.
LÄS MER OM PANNKAKSKYRKAN HÄR - HUMANITÄRA PROJEKT. Bjud in människor från det omgivande samhället att planera och genomföra. Här uppstår ofta goda samtal.
- HÄLSO- OCH LIVSFRÅGOR. Hur kan församlingen vara med och bidra i ett hälsofrämjande arbete där även livsfrågorna är en naturlig del.
- BLOMSTRAGRUPPER. Låt medlemmar i kyrkan starta grupper utifrån detta koncept, som på ett lättillgängligt sätt leder till en pionjär rörelse.
HÄR KAN DU LÄSA MER OM BLOMSTRAGRUPPER
Ja, och så mycket mer. Finn vägar utifrån din egen passion och glädje!