Tillsammans med Johannes Stenberg inom Evangeliska Frikyrkan har Marie-Louise Nilsson, nationell ledare för Alpha Sverige, utvecklat konceptet Blomstra. Det är ett pilotprojekt som utvecklats med inspiration från liknande initiativ i Nederländerna, där över 100 nya missionella initiativ har startat.
– Jag och Johannes kommer från olika kyrkliga bakgrunder. Vi hade båda, oberoende av varandra, varit i kontakt med en rörelse i Nederländerna där många nya missionella initiativ formats och där det blivit en så kallad ”multiplikation”, berättar Marie-Louise när vi hörs för en intervju.
I konceptet kombineras två väletablerade verktyg: Alpha och Discovery Bible Study (DBS). Alpha är för många välkänt. I grupper samtalas det om de stora frågorna i livet och man får lära sig om den kristna tron. DBS är en upptäckande bibelläsning där människor utan erfarenhet av Bibeln läser ett stycke tillsammans och samtalar om innehållet. Vad säger texten om Gud? Vad säger texten om människan? Finns det några löften eller utmaningar till mig i texten?
– Man får bara hålla sig till den utvalda bibeltexten. Och om man gör så, kan vem som helst läsa Bibeln utan att behöva ha någon tidigare kunskap om vare sig Gud eller Bibeln. Träffen varar endast en timme och man kan ses i sitt hem eller kanske på ett café över lunchen. Målet med att kombinera dessa verktyg är att nya missionella initiativ ska uppstå.
– Här har vi två etablerade redskap och det känns bra att kunna kombinera dem. Vi kände båda att det här är någonting som vi tror att Gud blåser på och som vi behöver i Sverige. Under ett års tid har jag och Johannes bearbetat konceptet för en svensk och nordisk kontext.
– Församlingsplantering handlar inte om att ”skyffla” kristna människor mellan olika platser. En församlingsplantering handlar om att Guds rike får växa och att nya människor kommer till tro.
Marie-Louise berättar att hon möter människor som kan uppleva att steget från Alpha till den vanliga församlingen är för stort.
– När nya människor kommer till tro behöver vi hjälpa till med att överbrygga det steget, menar hon. Förhoppningen är att människor kommer till tro genom Alpha, formas som lärjungar inom DBS och efter det bildar en kristen gemenskap dit man fortsätter att bjuda in vänner till att gå Alpha. Och så fortsätter det.
– Människor behöver ”marineras” i evangeliet, i lärjungaskap och ledarskap för att sedan gå vidare och kunna ta ett missionellt initiativ eller vitalisera en befintlig församling. Det finns många goda missionella initiativ i Sverige idag, samtidigt är det en stor utmaning.
– Församlingsplantering handlar inte om att ”skyffla” kristna människor mellan olika platser. En församlingsplantering handlar om att Guds rike får växa och att nya människor kommer till tro.
Marie-Louise och Johannes har varit noga med att konceptet ska vara enkelt att ta till sig. Att det ska fungera för de av oss som längtar efter att få se människor i omgivningen komma till tro och upptäcka evangeliet.
– Det är ett koncept som gör att du som har ett vanligt jobb blir uppmuntrad till att börja ta de här stegen i din vardag. Vi har satt fokus på att börja i det lilla, även om det fungerar i den stora församlingen också.
På frågan vilken som är styrkan i konceptet svarar Marie-Louise: enkelheten och coachningen. Tillsammans med Johannes och även Esgrim Rommel från SAM kommer de erbjuda digital coachning under ett års tid med start i höst. Det räcker med att man är fyra personer i en församling som är intresserade av att prova.
– Vi upplever att det finns en öppenhet i vårt land för evangeliet och med enkla medel kan vi nå ut, särskilt till den unga generationen. Men vi behöver göra aktiva val. Utmaningen för oss är att bryta invanda mönster i våra gemenskaper. Återgångskrafterna är starkare än de innovativa.
I slutet av intervjun frågar jag Marie-Louise om hon vill skicka med något speciellt till läsarna. Hon funderar och svarar med stort engagemang:
– Se inte ner på det lilla. Man kan vara en liten församling som får påverka mycket i sitt sammanhang. Om en församling på tio personer ökar med ytterligare fem så är det en enorm tillväxt. Var uthålliga och våga sträcka er utåt. Kombinera detta med en tydlig bön: Sänd mig, kom helig Ande!
TEXT: Karin Flygare, kommunikationsansvarig
FOTO: Emmy Waleij
BLOMSTRA består av tre delar:
- Alphakurs – en social mötesplats som utforskar grunderna i kristen tro.
- Upptäckargrupp (DBS) – enkel och lättillgänglig bibelläsning i grupp.
- Missionellt initiativ – en satsning utanför kyrkan för att nå människor med evangeliet.
Målet är att få se nya missionella initiativ bli verklighet i vårt land.

Få mer koll på Blomstra genom att beställa den nyutgivna boken på nyamusik.se. Be och känn in om detta är något för dig.
– Vi vill uppmuntra alla missionella initiativ, även om Blomstra inte skulle passa er. Våga ta risken och bjud in. Och våga bjuda in igen! En människa behöver ungefär sju inbjudningar innan man funderar på om det kan vara aktuellt, säger Marie-Louise.