Marita GoodInternationellt arbete

Tomatodlingar i öknen

Nimco Mahmoud har inte alltid haft mat till sina barn. Torka, sandstormar och insektsangrepp har förstört hennes skördar gång på gång. Men nu, med nya smarta växthus behöver familjen inte längre vara hungrig. Idag kan Nimco odla grönsaker året om.

Nimco bor i den lilla byn Cuun i Somalia. Här lever sju av tio människor i fattigdom. Somalia är ett land sargat av konflikter och naturkatastrofer. Varje år drabbas landet av torka, svåra sandstormar och angrepp från bland annat gräshoppor som gör det extremt svårt att odla. Ändå är byn beroende av sin odling för att överleva.

Här arbetar SAM tillsammans med Diakonia i ett klimatsmart odlingsprojekt som syftar till att förbättra samhällets möjlighet att möta klimatrelaterade kriser och katastrofer. Men också att stärka kvinnor som Nimco och ge dem en plats i samhället.
– Jag kämpade för att få mat att mätta mina barn och min familj. Men växthuset har gett mig en säker inkomst. Jag kan sälja min skörd i större städer som Garowe, eftersom tomater är svåra att odla här, berättar Nimco.

De lokalt producerade växthusen av nät, skyddar från stark sol, ohyra och kraftiga vindar. Tillsammans med droppbevattning blir det möjligt att odla grönsaker som de inte kunnat odla på många år. En sensation som inte bara ger familjen bättre mat. Grönsakerna kan också säljas och ge pengar till skolavgifter eller annat som är viktigt för familjen.
– Tack vare att jag är med i växthusprojektet kan jag odla grönsaker oavsett säsong. Förut hotades skörden av både torka och översvämningar. Nu har vi lärt oss hur vi sparar vatten och vad vi gör när regnen kommer. Det är en så enkel och smart lösning. För vad kan vara viktigare än att utrota hungern?


Text: Mohamed Aidairus, Kaalo, Diakonias partner i Somalia/ bearbetad av Marita Good, kommunikatör SAM
Foto: Diakonia

Stödet till Odlingsprojektet i Puntland, Somalia, är en del i vår aktuella insamlingskampanj. Läs mer om den här.

Odlingsprojektet i området Puntland är Sidafinansierat vilket gör att varje krona vi stoppar in blir 10 kronor till projektet. Man bygger nu fler växthus och utbildar fler kvinnor. För varje växthus kan ca sju familjer försörja sig.