Marita GoodÅterrapporter, Internationellt arbete, Katastrofen efter cyklonen Idai

Nödhjälpsutdelning i byar runt Chimoio

Nu är vår utdelning av nödhjälp till byar runt Chimoio avslutad. Vår medarbetare Jan-Eric Jansson, som befunnit sig i södra Afrika sedan november har fått möjlighet att vara med under utdelningen.

Det blev några intensiva dagar för Jan-Eric och teamet från vår systerkyrka i Mocambique, med många mil i fullastade lastbilar på vägar som på sina håll är mer eller mindre bortspolade. Utdelningen i de olika byarna har trots en del krångel gått riktigt bra, församlingarna i byarna hade redan innan teamet anlände förberett med listor på vilka familjer som skulle få hjälp, vilket fungerade bra. I byn Gorongos fick man dela ut hjälpen i kompakt mörker efter att ha fått punktering på en av bilarna vilket gjorde att resan tog flera timmar längre än beräknat.

Jan-Eric berättar: ”Nu är uppdraget slutfört. Kontot är tömt på alla nödhjälpspengar och vi håller på och räknar hur många 1000 personer som fått dela på familjepaketen. Paketen de fått består av 25 kg majsmjöl, 20 kg ris, två flaskor matolja, två stavar tvål och även takplåt till några av dem som förlorat sina hus. Vår utvärdering idag visar att vår styrka är direktleverans till nödlidande och snabb insamling av pengar i Sverige. Svagheten är att vi inte kommer åt det långsamma systemet i banktransaktionerna. Om vi hade mer pengar är vi helt överens om att vi skulle följa upp med att köpa nytt utsäde och ge till alla som förlorat hela skörden och utsädet i cyklonen.”

Den svårt drabbade befolkningen i södra Afrika kommer behöva vår hjälp under lång tid framöver. Genom en gåva kan du vara med i den fortsatta insatsen.

Stöd vår katastrofinsats!
GE EN GÅVA HÄR >

Du kan också ge en gåva via:

  • Swish 123 138 89 82
  • BG 140-0753

Märk inbetalningen ”katastrofhjälp”.


Text: Marita Good, kommunikatör SAM

Foto: Jan-Eric Jansson

Bilder från SAM:s utdelning i byar runt Chimoio.