Marita GoodÅterrapporter, Internationellt arbete, Vad vi gör

Larisa – ett människohandelsoffer

På stapplande engelska och med ett hårt grepp om sin nalle berättar Larisa om sitt liv. Ibland undrar jag, eller kanske ännu hellre, hoppas jag, att jag missförstått det hon berättar.

För mig som är uppväxt i ett tryggt hem, föräldrar som älskar mig, vuxna runt mig som jag kunnat lita på, är det så oerhört svårt att förstå att tjejen som sitter framför mig, under flera år blivit såld, lurad, utnyttjad, våldtagen, misshandlad… Allt går inte att återberätta här.

Redan som liten kände Larisa sig oönskad och blev ofta misshandlad av sin pappa. När hon var 15 år våldtog han henne. Övergreppet anmäldes och han arresterades. Ganska snart var han hemma igen och Larisas mardröm började. Pappan hade kontakter inom polisen och när Larisa anmälde honom blev hon själv misshandlad – av polisen. Hon rymde hemifrån men hittades av polis som förde henne tillbaka hem.

Där, på den plats som borde ha stått för trygghet, blev hon såld till en man som i Rumänien är känd som en av Europas värsta människohandlare. Tillsammans med 18 andra tjejer kördes hon till Tyskland. För människohandlarna är det här rutin. De åker sällan fast och mutar både tulltjänstemän, polis, domare och politiker.

I Tyskland hamnade hon på en bordell men lyckades fly. Hon kontaktade polisen som i sin tur ringde människohandlaren. Så var hon tillbaka på bordellen igen. Det fortsatte under flera år, ibland lyckades hon rymma, men togs gång på gång tillbaka. Hon såldes vidare och fördes runt till olika länder i Europa.

När jag träffar henne har hon lyckats ta sig ur människohandlarnas klor. Hennes bästa vän, Mario, hade modet att konfrontera människohandlarna och de lyckades till slut få en av dem fälld och fängslad. Hon är nu förlovad med Mario och arbetar som aktivist för mänskliga rättigheter. Hon brinner för att ge barn och unga i Rumänien kunskap om människohandeln.

– Människohandlarna finns runt oss här i Rumänien, de håller ögonen på barnen och plockar dem när tillfälle ges. När man förstår farorna, pratar om dem, hjälps åt att hålla koll på varandra, vågar lita på vuxna och att de vuxna tar det barnen berättar på allvar – bara då kan vi besegra människohandlarna, avslutar Larisa.

Text och foto: Karolina Sturesson


SAM:s arbete mot människohandel

I Bacau, en av Rumäniens fattigaste regioner, och det område i Europa varifrån flest tjejer rekryteras till sexhandeln, arbetar SAM tillsammans med den lokala organisationen Valoare Plus i ett förebyggande arbete bland ungdomar.

Uppbackade av den rumänska myndigheten National Agency Against Human Trafficking, besöker våra medarbetare högstadie- och gymnasieskolor och undervisar om vad människohandel är. Hur ser riskerna ut? Hur kan jag känna igen någon som vill lura in mig i verksamheten? Vart vänder jag mig om jag själv eller någon annan är på väg att råka illa ut?