Marita GoodÅterrapporter, Internationellt arbete

Hjälpen blev svar på bön

Under sommaren har flera av våra systerkyrkor tack vare stöd från oss i Sverige och våra systerkyrkor i Hong Kong och Makau, kunnat dela ut mat, tvål och ansiktsmasker till några av de familjer som drabbats värst av de restriktioner som följt i spåren av coronapandemin. Tacksamheten hos dem som fått ta emot hjälp är stor, många ser det som svar på bön.

Uppdaterad 2020-08-26

Som vi alla vet är coronapandemin långt ifrån över och i många av de länder där vi arbetar pekar kurvorna brant uppåt. Vår internationella kraftsamling kommer därför fortsätta och i samarbete med våra systerkyrkor kommer fler insatser att göras under hösten.

Nedan kan du läsa en kort rapport och se bilder från några av de länder som fått hjälp.

GE EN GÅVA HÄR

Du kan också ge din gåva via Swish 123 138 89 82 eller BG 140-0753. Märk gåvan ”internationell kraftsamling”.

Indien

I Indien rapporteras nu mer 70 000 nya fall av covid19 per dag. Från att ha haft relativt låga siffror under våren, pekar nu kurvan brant uppåt. Detta i ett land som redan innan pandemin slog till, brottades med enorma hälsoutmaningar. Stora delar av befolkningen saknar tillgång till sjukvård. För att minska smittspridningen infördes hårda restriktioner redan i mars. Restriktioner som gör att många har svårt att klara sin försörjning.

Här genomförde vår systerkyrka en första utdelning av nödhjälp redan före sommaren. Med egna medel kunde de dela ut nödhjälp till mellan 600 och 700 familjer. Med stöd från vår kraftsamling har man nu delat ut matpaket till ytterligare nästan 400 familjer, matpaket som man räknar med ska räcka åtminstone en månad.

Maharashtra, den delstat där vår systerkyrka finns, är den delstat i Indien som drabbats hårdast av corona. Alla delar av samhället har påverkats och många har förlorat sina jobb, något som framför allt drabbat de som försörjer sig som daglönare. Behoven är enorma men våra församlingar arbetar tillsammans med ansvariga i de byar där utdelningen gjorts för att hitta dem med störst behov av hjälp.

– Vi är oerhört tacksamma för allt ni gjort för oss, både andligt och ekonomiskt! / Rajesh Valvi, ansvarig för Swedish Alliance church India

Zimbabwe

Zimbabwe har under många år kämpat med svåra ekonomiska problem, korruption, skyhög arbetslöshet och missväxt. Vårens skörd är redan slut vilket gör att mat måste importeras till höga kostnader. Enligt FN:s World Food programme än en tredjedel av landets befolkning i akut behov av nödhjälp

Här har vår systerkyrka, tillsammans med sina lokala församlingar delat ut nödhjälp i form av basvaror som majsmjöl, ris, matolja och tvål till drygt 600 familjer. De lokala församlingarna har tillsammans med ansvariga i sina byar valt ut familjer med extra stora behov; många äldre som ansvarar för barnbarn, familjer där försörjningsansvaret ligger på ett äldre syskon och ensamstående mammor som dessutom ansvarar för föräldralösa barn.

Tacksamheten är enorm, det här är familjer som lever från dag till dag, utan några extra reserver undanlagda. En av dem som fått ta emot hjälp, Hilda Hatlani, sa att detta var årets mirakel. Familjens resurser var helt tömda och hjälpen kom precis i rätt tid.

Mocambique

I Mocambique, som fortfarande lider av konsekvenserna efter cyklonerna Idai och Kenneth, som drog fram över södra Afrika förra våren, har vår systerkyrka och samarbetsorganisationer kunnat bistå drygt 400 familjer med nödhjälp. Varje familj har fått 10 kg ris, 2 kg socker, 2 liter matolja, två ansiktsmasker och två tvålar. Behoven är enorma men med hjälp från lokala kyrkor har man försökt välja ut familjer med extra stora behov – äldre personer med ansvar för barnbarn, föräldralösa barn och ensamstående mammor – även några familjer med kroniskt sjuka eller handikappade föräldrar har fått hjälp. Man har också delat ut hinkar och tvål till ett 50-tal lokala kyrkor.

Utöver den svåra situationen som coronapandemin orsakar, befinner sig runt 200 000 människor, såväl vuxna som barn, på flykt undan islamistiska terrorister som härjar i norra delen av landet.

– Vi, The Evangelica Alliance church in Mozambique, är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått från SAM, berättar Alexandre Chilengue, missionsledare för vår systerkyrka i Mocambique.

Malawi

Här pekar kurvan över antal smittade i Covid-19 brant uppåt och i början av augusti tvingades landets myndigheter att införa ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen, restriktioner som gör det svårt för många att försörja sig. Den som bryter mot restriktionerna måste betala höga böter.

Tillsammans med 12 lokala kyrkor och ett 20-tal traditionella ledare har vår systerkyrka kunnat nå ut med hjälp till närmare 1 000 familjer i distrikten Blantyre, Zomba, Chikwakwa och Ntcheu. Förutom mat har man delat ut tvål, handsprit, ansiktsmasker och hinkar att förvara vatten i.

Enoch Luwani, missionsledare i vår systerkyrka i Malawi hälsar och tackar för hjälpen.
– Tack, ert stöd har räddat många liv. Må Gud välsigna ert land och alla som bor där. Jag vill dela från Ords 11:25; Den frikostige blir rikligen mättad, den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt.