Marita GoodFörsamlingar, Församlingsplantering

En tro på landet

Mitt i Sveriges centrum för alternativ andlighet har två lite äldre, traditionella församlingar bildat en gemensam församlingskrets under namnet En tro på landet. Det blev en omstart för församlingarna som under många år krymt allt mer.

Idag är det en levande gemenskap, eller som de säger i sin vision, en kärleksrevolution. De lockar till sig människor från många olika samhällsklasser och kulturer. I vår kommer de att ha en Alphakurs med 15-20 deltagare. Det blir en mycket blandad grupp där de flesta är helt nya i tron.
– Vi arbetar mycket med relationer och uppmuntrar våra medlemmar att engagera sig i sina intressen. Hela livet är viktigt. Det finns många områden där vi som är kristna kan engagera oss tillsammans med den som inte är kristen, till exempel för klimatet, skolan, i idrotts- eller arbetarrörelsen, berättar Per-Olof (PO) Flodström, pionjärpastor i En tro på landet. PO själv är bland annat biträdande ordförande i Gnesta kulturförening, en position som öppnat flera dörrar och byggt relationer långt utanför kyrkans väggar. PO berättar om när de för ett tag sedan fick stå med som värd för en familjedag i Gnesta. Efteråt var det en Gnestabo som sa; ”De där frikyrkliga kan tydligen inte bara sjunga och spela. De kan visst köra båt också.” PO menar att det är främst genom att bygga och vårda våra relationer som vi bygger församling.
– Folk tycker mer om gemenskap än verksamhet. Jag tror att vi kan komma långt när vi möter varandra i samtal, något som fungerar bättre i ett mer informellt sammanhang än i en uppstyrd verksamhet. Det är otroligt nyttigt att möta människor från olika bakgrund och sammanhang. De existentiella frågorna kommer alltid.

Men självklart har även PO och En tro på landet en hel del verksamhet. Den ser bara lite annorlunda ut än i en kyrka i Småland. Förutom gudstjänster i Gnesta respektive Mölnbo, har man valt att satsa mycket på utflykter, fester, friluftsaktiviteter och gemenskapsdagar. Det är tillfällen när det är lätt att bjuda med sig vänner och kollegor.
– Mitt gäng från Mölnbo är otroligt bra på att sluta upp bakom mina idéer, berättar PO. Så fort vi har en utåtriktad idé ställer de upp och hjälper till att ordna det praktiska.

För ett tag sedan spolade gänget en isbana. Sedan ordnade man en härlig dag med picknick och skridskoåkning. Flera nysvenskar fick då åka skridskor för första gången. Andra gånger har man ordnat skogsvandring med svampplockning, besök på fårfarm med traktorsåkning och vildmarksliv, trädgårdsfest utanför kyrkan i Mölnbo med mera. 2024 avslutades med en nyårsdopfest. Höjdpunkten var dopförrättningen där tre nyfrälsta vänner döptes.
– Jag tänker att olika kyrkor tilltalar olika grupper. Det här sättet att arbeta passar oss, avslutar PO.


Text: Marita Good, kommunikatör
Foto: Per-Olof Flodström

I vår insamlingskampanj sätter vi just nu fokus på vårt församlingsplanteringsarbete.
LÄS MER OM DET HÄR >