Carolina OlofsgårdInternationellt arbete, Vad vi gör, Vittnesbörd

Urdutalande nås av evangeliet

En annons i den lokala tidningen klargjorde att Naveed Malik inte längre tillhörde familjen. Det var hans pappa som hade satt in annonsen, med anledning av att Naveed hade tagit emot Jesus i sitt hjärta.

Förkastad av familjen påbörjade han en ny livsresa, där Herren har lett honom steg för steg. Idag är han en av SAM:s nyaste medarbetare inom det internationella arbetet.

Sökte trygghet inför evigheten

Naveed föddes i en muslimsk familj i Pakistan 1961. Mötet med Jesus gjorde han som 23-åring.
– Det var tre saker som övertygade mig om att komma till Jesus, berättar han. Först var det att jag blev så imponerad av de kristna jag mötte, och av hur de levde. Sen var det ett mirakel som Jesus gjorde i min mammas liv. Det som till sist blev avgörande var att jag inte hade någon trygghet inför evigheten, i min muslimska tro.

Naveed gick en treårig bibelskola och en teologisk universitetsutbildning. Han gifte sig och fick två barn, och började så småningom att arbeta som pastor och evangelist, med speciell inriktning på att nå muslimer med evangeliet. Under åren som följde skrev han flera böcker för att nå sina landsmän, och han fick predika i pakistanska TV-kanaler. Dessutom översatte han mer än hundra böcker från engelska till urdu, som är det största språket i Pakistan.

Förföljelse tog honom till Sverige

– 2014 fick jag ett dödshot över mig, förklarar Naveed. Då hade mitt arbete och min offentliga profil lett till mycket motstånd.
Naveed beslutade att lämna landet. På olika vägar hamnade han i Sverige och fick permanent uppehållstillstånd här. Även hans fru fick uppehållstillstånd, men inte deras barn eftersom de hade fyllt arton år. På grund av att barnen fortfarande bodde hemma stannade Naveeds fru kvar i Pakistan. Familjen har inte kunnat träffas på fyra år, men drömmer varje dag om en snar återförening.

Med Sverige som bas har Naveed frimodigt fortsatt sitt arbete som evangelist bland urdutalande i hela världen. Han reser en hel del i olika länder för att nå sina landsmän. Men framför allt jobbar han genom media. Han producerar TV-program på urdu, som kan ses i stora delar av världen.
– Jag har glädjen att kunna dela evangeliet och hålla bibelundervisning flera gånger i veckan, genom Youtubekanaler, Facebook och WhatsApp-grupper, berättar han.
Tusentals urdutalande runtom i världen lyssnar till honom varje dag genom hans olika kanaler, och han får rapporter om att fler och fler tar emot Jesus i sina liv.

Nya samarbeten

I Sverige fick Naveed kontakt med missionsorganisationen OM Sverige, och han blev en av OM:s medarbetare. Nu har även SAM gått in som understödjare för Naveeds arbete, och han har blivit en del av vår internationella mission. För tillfället bor han i Arboga, där han finns med i Örtagårdskyrkan (EFK). Han håller på att bygga upp en studio i kyrkans lokaler, där han kan spela in fler bibelstudier.

Vi har en vision om att Naveed i framtiden också ska engagera sig i det nya arbete i Malmöområdet, som SAM och OM Sverige har startat. Men först vill han återförenas med sin fru, så att de kan bygga en framtid i Sverige tillsammans.


Text: Jonas Melin

Foto: Rebecca Davidsson