Carolina OlofsgårdInternationellt arbete

Svår storm i norra Moçambique

Under förra veckan drabbades norra Moçambique av en våldsam storm, med hagel och hällregn. Särskilt drabbad blev byn Samilala, där vi bland annat arbetar för att hjälpa barn som förlorat föräldrar på grund av aids.

En eftermiddag började en märklig vind att blåsa i byn Samilala, där vi har vårt center för att hjälpa utsatta barn. Ganska snart började dessutom stora hagel att falla. Människor skadades och tak slogs sönder, liksom träd och grödor. Sedan kom en ordentlig orkan med hällregn.

Man räknar med att 205 hus är mer eller mindre förstörda, och hundratals människor står nu utan bostad. Många människor skadades under stormen, en del av hagel och andra av de plåttak som flög omkring. Det lokala sjukhuset blev snart fullt och sjuklingar transporterades till två större städer. Marken är extremt lerig och det är svårt att hitta en torr plats att sova eller laga mat på. De flesta har fått sitt majsmjöl förstört. Majsmjöl är för många basfödan, ungefär som vår potatis. Många kan inte komma åt kläder, grytor och andra saker i sina hus.

Alla barnen på Nova Vida (vårt center) klarade sig helskinnade, men samtliga har fått skador på sina hus. I vårt arbete, som bedrivits sedan många år, delar vi bland annat ut skolmaterial till barn i området. Skolböckerna är nu helt förstörda.

Efter orkanen tog sig två av våra medarbetare snabbt till byn, och delade ut majsmjöl, matolja, salt, tvål och plastsandaler. I nästa insats planerar man att dela ut hinkar att hämta och förvara vatten i, solcellslampor, myggnät och mer mat. Vi hjälper i första hand de 30 barnen på centret och ca 20 gamla damer som tar hand om föräldralösa barnbarn.

Be för dem som är drabbade! Be om helande för dem som skadats och be om att barnen så snabbt som möjligt ska kunna komma tillbaka till skola och hem. Hjälp oss också att be om beskydd, extra kraft och vishet för de medarbetare som nu har en tuff tid framför sig, då många svåra beslut måste fattas.

Stöd vårt arbete genom att swisha en gåva till 123 138 89 82!

Eller ge en gåva här >