Carolina OlofsgårdFörsamlingar

Riktigt gott kaffe ska bygga relationer

Sedan ett halvår tillbaka driver Laholms Församlingsgemenskap caféet Kaffe & Böner. Det bjuds på specialkaffe och riktigt gott fika när församlingen med Sara Linnarsson i spetsen storsatsar för att bygga relationer med laholmare.

I början av 1990-talet bestämde sig SAM för att starta ett församlingsarbete i Laholm. Människor från trakten bildade tillsammans med inflyttade en gemenskap och startade upp olika verksamheter. De fick snabbt en byggnad, fastän deras fokus egentligen låg på den framtida verksamheten. Många småländska SAM:are åkte ner för att hjälpa till med renoveringen av det gamla missionshuset och en del av dem anslöt sig till församlingen. Det var av stor betydelse att lokalerna skulle kunna användas till olika verksamheter, då det viktiga var att bygga relationer med ortsborna. I och med att gemenskapen var ny testades olika grepp för att nå ut.

När Sara Linnarsson för drygt fem år sedan flyttade till Laholm för uppdraget som pastor och föreståndare, var tiden inne för nya initiativ i Missionshuset. Engagerade människor hade kommit och gått genom åren och församlingen befann sig i ett läge där de behövde tänka nytt.

NYSTART

Tillsammans med församlingen drog Sara igång ett antal processer för att staka ut riktningen av deras framtida verksamhet. Genom bland annat församlingsdagar och träffar i ledningsgruppen samtalade de om sin identitet och vad de vill uppnå. Arbetet mynnade ut i visionen: ”Ta emot och ge vidare Guds kärlek och omsorg i församlingsgemenskapen, närområdet och världen.” En vision de jobbar utifrån idag. Något som tydligt framkom i processerna var att församlingen i stor utsträckning bestod av inflyttade människor från Småland.
– Vi insåg att församlingen inte riktigt hade nått fram långsiktigt till laholmarna, trots att man hade lagt ner jättemycket kraft på att nå ut. Och nu var det dags för en nystart.

Under 2017 startade församlingen upp en Alphakurs. Genom sociala medier och lappar i brevlådor fick de i den första omgången två deltagare. Två blev till fyra och fyra blev till tio i den tredje omgången. Vissa av deltagarna hade ingen koppling till Missionshuset sedan tidigare, vilket var glädjande då det visade att de hade nått ut.

Parallellt med den första omgången av Alpha kom Sara genom en ny bekant med i Laholms företagarförening. Hon hade under en tid funderat mycket på var i staden hon kunde bygga relationer.
– När jag följde med på ett frukostmöte insåg jag att här finns människor att lära känna utanför kyrkan. Var i samhället vi kan finnas är olika. Det kan likaväl vara som speaker på fotbollsmatcher, bara det blir naturligt för dig. Det handlar om att synas ute i samhället och bygga förtroende.

Sara Linnarsson driver caféet ”Kaffe & Böner”, med målet att bygga relationer med laholmare.

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET

Sara har alltid haft ett stort intresse för kaffe och hade länge funderat på hur ett café skulle kunna drivas på kristen grund. Hon blev starkt inspirerad när hon bodde i USA. Tillsammans med vänner hängde hon mycket på Starbucks och andra caféer. Särskilt gillade hon ett kristet café som hade en musikscen. Förutom riktigt bra kaffe fanns en tanke och ett syfte med upplägget.
– När jag kom hem från USA och hade fått ett jobb köpte jag min första espressomaskin, och sedan dess har intresset
utvecklats i kombination med att jag gillar att baka.

Vi hoppar fram till 2019. Församlingen befann sig då i processen om vilken verksamhet de skulle satsa på. När Sara satt på en middag med Alphagruppen pratade de om framtidsdrömmar. Sara berättade att hon i många år hade funderat på om man kunde använda ett café som mötesplats för människor. På natten kunde hon inte sova, utan skrev ner sina idéer om hur ett café i Missionshuset skulle kunna byggas upp. När hon några dagar senare träffade församlingens ordförande berättade hon om sina idéer. Ordföranden tyckte det lät spännande och idéerna gick vidare till ledningsgruppen. Vid årsmötet 2020 bestämdes att de skulle tillsätta arbetsgrupper för att kika på hur förslaget kunde förverkligas.
– Tyvärr kom corona och då tog det lite stopp. Många blev tveksamma till satsningen. Men så för ett år sedan togs ett inriktningsbeslut om att renovera lokalen i Missionshuset. Skulle vi nu göra det här så skulle det göras ordentligt. Vi behövde en fräsch miljö, gott fika och riktigt bra kaffe, för det kändes som att laholmarna var lite svårflörtade. Med hjälp av sponsring blev så renoveringen klar i höstas och caféet kunde öppna i advent.

NY MÖTESPLATS I LAHOLM

Kaffe & Böner har öppet två dagar i veckan och lockar ungefär 25 besökare per gång. Något som drar är brödet de säljer från ett känt surdegsbageri i trakten. Sara berättar att de försöker hitta grepp som gör att folk kommer in. Syftet med caféet är att skapa en mötesplats i Laholm och på så sätt bygga relationer.
– Egentligen är min tes att vi ska sluta locka folk till kyrkan och istället gå ut i samhället. Så jag går emot mig själv i den här satsningen. Men när vi nu gör det så måste det vara så bra att människor vågar komma hit ändå.

Sara beskriver att cafét fungerar som beröringspunkt för människor som har varit i kyrkan tidigare i livet och som nu ges möjlighet att hitta tillbaka. Caféet skapar också möten med människor som lever med olika typer av utmaningar i livet. Det blir även härliga möten när stammisar, ett gäng pensionärer, kommer på en kopp kaffe eller när en helt ”vanlig” laholmare hittar dit.
– När caféet är öppet är det ett café och inget annat. Som besökare ska man känna sig trygg i att veta vad man går till och det är bara på besökarens initiativ vi pratar tro. Caféet är inte ett mål i sig, utan vi vill på sikt bygga djupare relationer. Förhoppningen är att besökare ska komma in i vår andra verksamhet, men vi vill inte bara bli en massa fler på pappret. Målet är att göra nya lärjungar och då behöver vi bygga relationer med laholmarna.


Text: Karin Flygare, kommunikationsansvarig
Foto: Carolina Olofsgård