Marita GoodFörsamlingsplantering

Påskretreat – online

När andra ställer in sina aktiviteter och samlingar, har vår pionjärpastor i Gnesta istället trappat upp. Under påskveckan bjöd Josefin Lennartsson in till en mycket uppskattad påskretreat – online.

I nio dagar fick deltagarna följa påskens händelser genom Matteusevangeliet.
– Jag har haft en fantastisk vecka med 50-60 aktiva på retreaten! Man har kunnat delta live eller se de olika momenten i efterhand.

Retreaten innehöll tre delar baserat på påskens händelser och olika moment. Josefin varvade olika metoder att läsa bibeln som till exempel Lectio Divina, bibelmeditation med mera, och lät deltagarna själva få träna sig i att lyssna på bibeltexten.
– Jag uppmuntrade till att särskilt leva sig in i lärjungarnas perspektiv då jag tror att vi kan få erfara påsken på ett lite mer personligt sätt genom deras ögon.

Retreaten innehöll något moment varje dag; några uppgifter skulle göras på egen hand och vid fyra ledde Josefin en övning eller delade en betraktelse live via webben.
– Vittnesbörden jag fått hittills är att många upplevt påskens berättelse på ett mer personligt och nära sätt. Det har väckt upp känslor som de fått möta och jobba med. Det har lett till insikter!

Att ha retreat online fanns sedan tidigare inplanerat i Josefins pionjärtjänst men coronautbrottet gjorde att startdatumet för verksamheten flyttades fram.
– Jag har de senaste åren förberett för att genom mitt företag, som är ett komplement till min deltidstjänst i En tro på landet, erbjuda kurser och retreater online utifrån särskilda ämnen som jag brinner extra mycket för. Den här retreaten blev ett sätt för mig att bli varm i kläderna.

Retreaten var ett samarbete mellan Josefins företag, pionjärtjänsten och studieförbundet Bilda. Josefin som brinner för att lärjungaträna människor och erbjuda verktyg för att evangeliet ska landa i det personliga livet ser att den här krisen kanske kan hjälpa till att göra det mer naturligt för människor att själva söka Gud.
– Här finns enorma behov av vägledning och hjälp att ge så att folk själva hittar frimodigheten i sin relation till Gud och sig själv! Vi behöver också tänka på att fortsätta erbjuda sätt till gemenskap och nya relationer. Flera av deltagarna på retreaten är inte engagerade i kyrkliga sammanhang, de ser kanske inte ens sig som troende. Det är ju målet med min verksamhet att jag ska kunna nå ut till dem! Vi får se hur det utvecklar sig!

Josefin testar nu flera sätt att skapa mötesplatser online nu när möjligheten att ses fysiskt är begränsad. Ett initiativ i församlingen är ”kyrkfika online”, det är en fikagrupp som ”möts” en gång i veckan. Inom kort kommer det fler möjligheter att delta i kurser och retreater med Josefin online!

Text: Marita Good
Foto: Privat


Här kan du läsa mer om SAM:s arbete med församlingsplantering