Området är inte större än att man ganska lätt kan promenera från ena ändan till den andra. Här bor omkring 5000 människor och antalet växer. Trots detta finns det inte en enda kyrka, förutom SAM:s församlingsplantering.
– För den som redan är kristen är det inte konstigt att åka en bit för att komma till en kyrka. Men här bor många som inte är kyrkvana, som aldrig har träffat en kristen och som sällan lämnar Kärrtorp. För dem finns vi, berättar Jan-Erik Josefsson, pionjärpastor i Kärrtorp.
Barbro Olander som också finns med i arbetet menar att det finns ett andligt sökande bland många, men att kyrkan känns främmande.
– Vi behöver arbeta mer för att nå dem som står utanför kyrkan. Om inte vi gör det kommer de att fylla sitt andliga behov med något annat.
Kärrtorpskyrkan har ingen egen gudstjänstlokal, men däremot ett litet café mitt på torget i Kärrtorp. Förutom en kopp kaffe och hembakade bullar, får besökaren möjlighet att sitta ner och samtala om livets frågor. Varannan fredagskväll gräddas och serveras pannkakor ute på torget.
– Pannkakorna har blivit ett sätt att knyta kontakter. Runt grillen möts vi som församling tillsammans med andra invånare i Kärrtorp. Vi vill visa att vi bryr oss om området, lyssnar på hur människor har det och bidrar till att Kärrtorp blir lite tryggare. Vi kan inte lösa alla problem i området, men vi visar att vi finns och gör vad vi kan, berättar Barbro.
– Att grädda pannkakor på torget kändes till en början som att vi gav oss ut på bortaplan, men nu känner vi oss hemma. Jag tycker att vi som kristna är allmänt lite försiktiga. Det kan då vara ett visst motstånd för att bli mer synliga och engagera sig utanför kyrkans lokaler, men jag tror att vi behöver bli modigare, fortsätter Jan-Erik.
Och modiga är de. Just nu funderar de bland annat på att finnas med och öppna en ungdomsgård på högstadieskolan i området och Barbro har precis avslutat en utbildning om entreprenörskap i kyrkosamhället. Under studierna arbetade hon bland annat med ett projekt för ungdomar mellan 16 och29 år som varken går i skola eller har jobb. I projektet har hon kikat på hur vi som församling kan arbeta kring detta.
– Som kyrka behöver vi våga mer. Våga röra vid större samhällsfrågor. Det vi har att ge förändrar liv.
Text & foto: Marita Good, kommunikatör