Marita GoodInternationellt arbete, Vittnesbörd

Med Gud på okänd mark

Kamwes intresse för missionsvärlden väcktes i tidig ålder. Uppväxten i ett flyktingläger kombinerat med en brinnande kristen tro ledde fram till en längtan om att en dag få tjäna genom ett internationellt uppdrag. Och så kom den dagen när Kamwe fick förfrågan om att jobba som au pair åt SAM:s internationella medarbetare i Tchad. Efter Guds ledning pausade hon sina studier och packade sin väska.


Åtta år i flyktingläger

Kamwe föddes 1997 i ett flyktingläger i Thailand där hon kom att spendera 8 år av sitt liv. Lägret var ett instängt område, utan möjligheter att röra sig utanför inhägnaden.
– Det lägret var hela min värld. Den värld jag kände till. I min kultur pratar man inte så mycket känslor, men jag såg att många vuxna längtade tillbaka till sina byar, att få vara i skogen och plocka svamp eller att odla sin egen mat.

Familjen hade flytt från den brutala militärmakten i delstaten Karen i Myanmar (tidigare Burma), där våld och förtryck härjade. Hon säger att hon känner sig välsignad över att inte ha behövt uppleva flykten från den tortyr och förföljelse som rådde, som hennes föräldrar och äldre syskon fick vara med om.
– Militärmakten attackerade by för by vilket gjorde att människor fick fly för sina liv in i djungeln i hopp om att de sedan skulle mottas som flyktingar av den thailändska staten. Och det här händer tyvärr än idag då det är oroligt i Myanmar i både städer och byar.

2005 kom familjen till Sverige och Kamwe berättar att förändringen var överväldigande från första stund.
– Vi kom från ett liv i enkla bambuhyddor utan elektricitet och landade på en stor flygplats med rulltrappor och ett myller av människor. I flyktinglägret hade vi inte fått så mycket information om omvärlden. När vi landade i Sverige så slog det mig att omständigheter och miljö kan skilja sig så mycket åt, trots att vi bor på samma planet.

När familjen anlände till Nässjö för att bosätta sig, sökte de sig direkt till kyrkan. I Allians- och Baptistförsamlingen i Nässjö hittade de sitt andliga hem. Under åren växte sig ett intresse för missionsvärlden.
– Jag brukar beskriva det som att jag har fått ett tjänarhjärta för de mest behövande.

Okänd mark

Vi flyttar fram 12 år i Kamwes liv. Hon läser då till sjuksköterska på Hälsohögskolan i Jönköping och jobbar med sin C-uppsats när pastorn i hennes församling frågar om hon vill vara med om en annorlunda upplevelse. Ett par av SAM:s internationella medarbetare i Tchad i norra Afrika, Emma och Martin Vilhelmsson, sökte au pair för en tid. Kamwe tyckte visserligen att det lät väldigt spännande, men tvivlade på om det var rätt tid i hennes liv just då. Även hennes familj var skeptiska.
– Det här var helt okänd mark för mig så jag bad om Guds ledning. Under ett möte i kyrkan tittade talaren på mig och sa att hon hade ett profetiskt ord till mig. Det handlade om att jag var i ett vägskäl. Det ena var att fortsätta med det jag gör och det andra var att prova något nytt. Om jag valde det senare skulle Gud vara med mig. Där och då bekräftade Gud att det var vägen för mig. Allt tvivel försvann, både hos mig och min familj.

Några månader senare satt Kamwe på flyget ner till Tchad för att bo och jobba hos familjen Vilhelmsson under några månader. Vilhelmssons bodde i ett hus på en missionärsstation tillsammans med medarbetare från Tyskland, Kanada och Schweiz. Hon kände sig direkt välkommen av familjen och kom att känna sig som en del av den.
– Jag är så tacksam för deras bemötande. Vi trivdes bra ihop och umgicks mycket med varandra.

När Emma och Martin gick till sina jobb hade Kamwe hand om skolundervisningen. Matte, svenska och engelska varvades med lekar och spel. På kvällen åt de mat tillsammans och hjälptes åt med husarbetet. Ibland följde hon med Emma på hälsoundervisning ute i byarna. På helgerna utforskade de området runtomkring och firade gudstjänst.

Närmare Gud

För Kamwe innebar den här perioden också en inre resa, en resa närmare Gud.
– Det här var min första resa helt ensam till ett okänt land. Jag kunde inte språket och hade därför svårt att kommunicera. Jag visste inte vilka människor jag skulle möta eller i vilka sammanhang jag skulle befinna mig. Gud är så obegränsad. En sådan här resa handlar inte om världsliga ting, utan om vem jag är i honom och vad han kan göra genom mig. Han hade sedan länge skapat min längtan att komma ut på fältet och hört vad jag bett om genom åren. För mig var det positivt att byta miljö och få ett större perspektiv på livet. Det påverkade hur jag ser på mig själv, min vardag och min relation till Gud.

Samtidigt som Kamwe fick möjlighet att leva ut sin längtan att tjäna människor genom ett internationellt uppdrag upplevde hon också ett stort behov av ensamtid med Gud. Att leva tillsammans med Gud menar Kamwe är en balans mellan rörelse och vila och hon tycker att Jesus är det bästa exemplet.
– Han gick från stad till stad för att möta människor, men satt också alltid av tid för att gå åt sidan i bön.

Ett minne som etsat sig fast från resan var när Kamwe följde med Vilhelmssons ut i byarna och fick se barn med trasiga kläder och skor, men ändå med ett leende på läpparna. Något hon kände igen sig i. Hennes åtta år som flykting har haft stor inverkan. Idag känner hon stor tacksamhet över vad Gud har gjort i hennes liv och vad Gud kan göra i varje människas liv.
– När han är med är han med hela vägen. Gud har en plan och mening och det bästa jag kan göra är att förtrösta på honom.

Tjäna här och nu

När Kamwe kom hem från sin resa skrev hon klart C-uppsatsen och tog examen. Sedan ett år tillbaka jobbar hon som sjuksköterska på Barnvårdsenheten på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Hon uttrycker att hon har ett givande jobb där hon lär sig mycket och får bidra till att barnen mår bra och tillfrisknar från sina sjukdomar. På frågan vad hon tänker om framtiden svarar hon:
– Jag har själv tagit emot så mycket hjälp från Gud. Nu vill jag att mina handlingar ska komma till nytta för människor jag möter. Gud får leda mig i vad det innebär. Hur kan jag tjäna med det jag har här och nu? Vi behöver inte vara perfekta personer för att det ska ske. Gud kallar inte kvalificerade människor, utan de som är villiga utrustar han. Om Gud kallar mig till ett internationellt uppdrag igen så vill jag absolut svara ja.


Text: Karin Flygare, kommunikationsansvarig
Foto: Carolina Olofsgård

Just nu söker SAM:s internationella medarbetare med familjer i Mellanöstern och norra Afrika au pair för en eller flera terminer. Något för dig? Kontakta Karolina Sturesson för mer information. karolina.sturesson@alliansmissionen.se