Marita GoodSamhälle

Människohandel – vår tids slaveri

När fattigdomen är så total att du säljer en av dem som står dig närmast, då har något gått snett. Eller när du, för att kunna sätta mat på bordet, väljer att sälja din egen kropp på en smutsig bakgata eller i ett bilsäte…

Min mamma sålde mig till en kille som tog mig till en bordell i Tyskland. Jag lyckades fly hem men mamma tvingade mig att åka tillbaka.
Gabriella

Min pojkvän tvingade mig till prostitution. Kunderna kom hem till vår lägenhet. När han gick hemifrån låste han in mig.
Amalia

Jag har 15 syskon och mamma kunde inte försörja oss alla. Jag började sälja sex för att mina syskon skulle kunna äta sig mätta.
Mariana

Jag städar sex dagar i veckan, ändå räcker lönen inte till ett anständigt hem eller till mat för mina barn, så en dag i veckan går jag på gatan.
Alina

Prostitution och människohandel är en av vår tids grymmaste och mest smutsiga inkomstkällor och är tillsammans med handel med vapen och narkotika en av världens tre mest lönsamma kriminella verksamheter. I Sverige, där människohandeln beräknas omsätta ca sju miljarder kronor per år, handlar det främst om prostitution och kvinnorna kommer framförallt från Rumänien, Nigeria och Polen. Fördelen med att sälja någons kropp, till skillnad från andra varor, är att kroppar kan säljas om och om igen. De som faller offer utnyttjas hänsynslöst, för att nätverket av människohandlare ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

Människohandlare rekryterar offer på olika sätt. Det kan ske genom tvång, lögner, vilseledande annonser eller utnyttjande av någons utsatta situation. En del utlovas en bättre framtid med arbete utomlands, andra kanske luras av en jobbannons i en tidning. I Rumänien, som är det land i Europa där flest tjejer rekryteras av människohandlare, är tidningarna fulla av jobbannonser som utlovar lätta och snabba pengar. I vissa fall kidnappas barn eller säljs av sina egna föräldrar. Ett vanligt sätt är att människohandlaren låtsas inleda ett förhållande med en ung kvinna. Genom att knyta henne till sig känslomässigt kan han övertyga henne till att låta sig utnyttjas i prostitution, för att tjäna ihop pengar till deras gemensamma framtid.

Tvingas betala av en skuld

När offren anlänt till destinationen får de ofta höra att de har en skuld för resa och uppehälle. Det är ett sätt för människohandlarna att tjäna pengar på offret, men även att utöva kontroll. För att betala av skulden måste offret ta emot sexköpare.

De som faller offer för människohandlarna behandlas som varor som säljs och köps och utnyttjas hänsynslöst, för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Både flickor och pojkar utnyttjas, i första hand sexuellt, men också som billig arbetskraft eller i kriminell verksamhet, de tvingas begå stölder, tigga och smuggla narkotika. Många fråntas sina pass, hålls inlåsta eller saknar på andra sätt kontakt med det omgivande samhället – kanske för att de inte kan språket eller helt enkelt för att de är så rädda att de inte vågar söka sig ut.

Källor: polisen.se, Ecpat, UNICEF, manniskohandel.se, realstars.se m fl

Läs om hur vi arbetar mot människohandel i Rumänien >