Marita GoodInternationellt arbete

Stay Free

– När det gick upp för mig att unga kvinnor i min stad lurades in i människohandeln och såldes som varor, gång på gång, kände jag att vi som kyrka måste göra något. Det berättar Marian Paduret, ansvarig för Valoare Plus.

Marian Paduret arbetar som pastor i en församling i regionen Bacau i nordöstra Rumänien, det område i Europa där människohandlare rekryterar flest unga tjejer, de allra flesta för sexuella ändamål. Det är också härifrån som en stor del av dem som återfinns i Sverige kommer.

Sedan några år tillbaka driver Marian organisationen Valoare Plus som bl a arbetar med projektet Stay Free.
– Stay Free handlar om att ge ungdomar kunskap om människohandel, och hur man undviker att hamna i klorna på en människohandlare. Vi började i väldigt liten skala och besökte gymnasieskolorna i vår närhet. Men SAM fick oss att tänka större. För att göra verklig förändring behövde vi nå ut mycket längre. Med stöd från SAM har vi idag, två år senare, besökt 150 gymnasieskolor i åtta kommuner och träffat mer än 13 000 elever. Vi har kunnat starta 145 stödgrupper med elever som i sin tur utrustas för att sprida kunskapen vidare till sina vänner och yngre klasser. Vi har så många elever som vill vara med i våra stödgrupper att vi inte hinner ta emot alla.

Arbetet gör skillnad

Syftet med projektet är att upplysa ungdomar i Rumänien om vad människohandel är, och hur de undviker fallgroparna. Och arbetet har gett resultat, statistik från The National Agency Against Human Trafficking för första halvan av 2017 visar att antalet offer för människohandel i Bacau har hal verats jämfört med första halvan av 2016.

– Det är en utmaning att ändra en livsberättelse, menar Marian. Det är en utmaning att påverka framtiden. Men många rumänska tjejer börjar nu ifrågasätta om det är värt att åka utomlands för att hitta ett ”arbete”, ett arbete som dessutom ofta är olagligt. De är nu bättre rustade för att undvika att falla offer för människohandel. Vi har även kunnat se en förändring i attityden hos unga killar. Många som tidigare sett trafficking som ett sätt att tjäna snabba pengar ser nu trafficking för vad det verkligen är och ifrågasätter om man verkligen har rätt att sätta ett pris på en människa.

Framtidsplaner

Arbetet kommer nu att gå vidare, tack vare stöd från SAM/SAU har man kunnat anställa ytterligare en kommunikatör vilket gör att man kan nå ut till ännu fler elever. Man kommer nu även att rikta sig till högstadieskolor. Många av barnen i Rumänien, speciellt barn från fattiga familjer på landsbygden, börjar aldrig på gymnasiet och är ännu mer utsatta för människohandel.
Organisationen har även planer på att starta upp ett förebyggande arbete i grannlandet Moldavien. Många av tjejerna som rekryteras kommer ursprungligen från Moldavien, ett land med rumänska som modersmål men som inte tillhör EU. Att därifrån smussla över tjejer till Rumänien är lätt, väl i Rumänien förses tjejerna med rumänska pass och sedan kan de utan visum föras från land till land över hela Europa.
– Vi kommer att ta fram en manual för lärare, både i Rumänien och Moldavien, ett verktyg som de kan jobba med varje vecka. Vi har också planer på att ta fram filmer med vår presentation som skolor vi inte själva hinner eller kan besöka, har möjlighet att använda.

För den som varit fast i prostitution är det oerhört svårt att ta sig tillbaka. Man räknar med att bara 1-2% av dem som varit offer för trafficking räddas. Även om de kommer tillbaka till Rumänien är det svårt att hitta tillbaka till ett normalt liv och det finns väldigt lite hjälp att få, de är märkta för livet.
– Vi behöver inse den verkligheten och göra vad vi kan för dessa tjejer. Därför arbetar vi främst förebyggande, det bästa är om tjejerna aldrig hamnar i människohandlarnas klor. Men jag drömmer också om att öppna ett skyddat boende där de tjejer som kommer tillbaka kan hitta tillbaka till livet igen.


Text: Marita Good

Foto: Andreas Joakimsson