Marita GoodFörsamlingar

Livet som pastor

Lotta arbetar som pastor i Alliansmissionen Ödeshög. Ett spännande och roligt arbete men som ibland också är tufft och utmanande.

– Att jobba i en församling är underbart, säger Lotta Högsveden.
Lotta bor och arbetar sedan sju år tillbaka i Alliansmissionen Ödeshög. Hon är gift med Mats och mamma till två döttrar. Precis som för oss alla har hon dagar när allt känns toppen och dagar som känns mindre bra. Vissa dagar får hon göra det hon brinner för, vilket är att undervisa och leda människor in i det Gud tänkt för dem. Andra dagar behöver hon arbeta med sådant som inte känns lika roligt.

Det finns också tillfällen när Lotta, trots att hon dagligen möter människor
i olika sammanhang, känner sig ensam. Hon får tuffa frågor och hamnar i situationer som känns övermäktiga. Eftersom hon inte har ett arbetsteam runt sig har hon heller ingen kollega att rådfråga eller bolla tankar med.
– Jag älskar min församling, men hamnar ändå i situationer när jag blir irriterad eller ledsen. Jag varken kan eller vill prata om det som händer i församlingen med vem som helst, lika lite som jag hänger ut personer i min egen familj till vem som helst. Då känns det skönt att kunna bolla tillsammans med någon som förstår, någon att tänka tillsammans med.

En gång om året träffar Lotta SAM:s församlingskonsulent, Ulf Häggqvist. De får sitta ner några timmar och prata om livet och tjänsten.
– Ibland bubblar man av det som är roligt och ibland är det mer kämpigt. Oavsett vilket känns det skönt att veta att Ulf har varit i min situation och förstår vad jag går igenom, känner Lotta.

I samtalen, som varje SAM-pastor erbjuds, fångar Ulf upp hur våra pastorer mår, om någon behöver extra stöd i form av själavård eller i kontakten med sin församling. Vid dessa möten läggs ofta grunden till frågor som tas upp i fortbildningar och på pastorsträffar.
– Pastorsträffarna är jätteviktiga, menar Lotta. Dels för att jag ska utmanas i min roll som pastor och att inte fastna i gamla spår. Dels för att jag då träffar mina kollegor och vänner.

Att finnas i ett samfund som tar hand om sina medarbetare tycker Lotta känns tryggt.
– Det finns en väl genomtänkt handlingsplan och skulle jag behöva hjälp eller hamna i en situation där jag behöver stöd vet jag vart jag ska vända mig.

Text: Marita Good
Foto: Privat