Marita GoodBarn och ungdom, SAU, Utbildning

Ledare – ett sätt att ge vidare

Linnéa och Tilda har precis avslutat SAU:s utbildning Växtverk. Båda finns med i Varnhems UV-scoutkår och har, trots sina unga år, redan fungerat som ledare i flera år.

En av SAU:s ledarutbildningar är Växtverk. Tillsammans med utbildningen Scoutinvest är den en av de återkommande utbildningar som varje år vänder sig till unga ledare inom UV-scout. Växtverk består av tre helger och riktar sig till lite äldre ledarscouter och nyblivna UV-scoutledare, från 15 år och uppåt. Tanken med dessa helger är att ge en god grund för vad det innebär att vara ledare. Två tjejer som precis genomgått utbildningen är Linnéa och Tilda. Båda finns med i Varnhems UV-scoutkår och har, trots sina unga år, redan fungerat som ledare i flera år.

– Min mamma är scoutledare och har dragit med mig på scoutläger ända sedan jag var liten. Det har varit väldigt roligt. Den glädjen och kunskapen vill jag ge vidare. Mamma är min förebild, jag har sett hur hon är som ledare och har tagit efter mycket ifrån henne, berättar Linnéa

Tilda har liknande erfarenhet:

– Jag har växt upp med ett gäng olika ledare i många sammanhang. Att se deras engagemang, all tid de lagt ner och också att se hur kul de tyckte det var, det har betytt mycket för mig. 

Båda är överens om att det är fantastiskt roligt att vara ledare. Att få se scouterna utvecklas, få se deras glädje när de lyckas med något de kämpat med länge, få se hur de använder sig av det de lärt sig och hjälper varandra är både motiverande och meningsfullt.

– Det svåraste med att vara ung ledare är att få förtroende från föräldrar, säger Tilda. Jag förstår det, jag har inte samma erfarenhet som de äldre ledarna, samtidigt tror jag att jag som ung har lättare att knyta kompisrelationer med scouterna, något som jag tror att de uppskattar.

Vad har SAU:s ledarutbildning betytt för dig?

Linnéa: Jag har fått hjälp att utvecklas som person och som ledare. Att få sätta sitt ledarskap på prov i praktiken tror jag är det bästa sättet att lära sig och det har vi fått pröva under utbildningen. Jag har också fått se olika typer av ledarskap och fått exempel på hur man ska leda i olika situationer.

Tilda:  Jag har lärt mig massa nya grejer som jag inte hade någon aning om. Ledargänget och UV-scoutkonsulenten lärde oss massor, men vi lärde sig minst lika mycket från varandra. Viket var helt underbart. Man har verkligen nytta av den kunskapen man lär sig på utbildningen och från varandra. 

Text: Marita Good
Foto: Anders Gustavsson