Marita GoodInternationellt arbete

Indien – ett nedstängt land

Att situationen kring coronavirusets utbredning fått stora och svåra konsekvenser runt om i vår värld har nog inte undgått någon. Men som så många gånger förr är det de redan fattiga som drabbas värst. Här berättar Rajesh Valvi ansvarig för SAM:s systerkyrka i Indien om den svåra situationen men också om hur kyrkan delat ut matpaket till flera hundra familjer.

I flera av de länder där SAM arbetar, är det inte i första hand pandemin som orsakar störst lidande, många drabbas istället värst av de ekonomiska konsekvenserna. Hur ska man t ex kunna arbeta hemifrån, när ens arbete är att sälja grönsaker på marknaden. Här finns heller inget sparkapital, ingen möjlighet att bunkra mat. Går man inte till arbetet idag, har familjen inget att äta ikväll. Och hur ska man kunna sköta sin hygien, när man saknar både vatten och tvål, eller hålla social distans när hela familjen bor i ett litet rum i ett trångt slumområde?

Sedan mitten av mars har stora delar av Indien varit nedstängt och utegångsförbud råder; skolor, butiker, marknader och restauranger är stängda. Enbart nödvändiga inköp av mat och mediciner är tillåtna.

Samtidigt som restriktionerna effektivt hindrat spridningen av coronaviruset innebär nedstängningen stora finansiella problem, framförallt för de miljontals dagavlönare som nu saknar möjlighet att försörja sig. I SAM:s systerkyrka tillhör runt 90% denna grupp.

– Hittills har vi kunnat köpa in och dela ut matpaket till mellan 600 och 700 behövande familjer, både medlemmar i våra församlingar och andra. Paketen har innehållit basvaror som mjöl, ris, linser och matolja. Vi hoppas att familjerna ska klara sig på detta i en månad, berättar Rajesh.

Ditt stöd behövs!

Genom kampanjen Internationell kraftsamling kommer vi ge stöd till Indien och flera av våra systerkyrkor i södra Afrika

Insamlade medel kommer bland annat att gå till:

  • Matpaket
  • Desinfektionsmedel och tvål
  • Vattendunkar

Ge din gåva här!

Du kan också ge din gåva via Swish: 123 138 89 82 eller Bankgiro 140-0753.  Märk gåvan ”internationell kraftsamling”

Nedan ser du några bilder från utdelningen av matpaket