INTRESSET FÖR ODLING har funnits länge hos paret Wendefors. Till en början handlade det enbart om att odla för självhushåll och det de inte kunde göra åt på egen hand gav de bort till vänner. Men en allt starkare längtan efter att se livet som en helhet gjorde att de funderade igenom hur de ville forma sina liv.
– Det kanske var lite av en 40-årskris, säger Lotta och skrattar.
– Vi kom fram till att vi båda trivdes hemma och ville hitta ett sätt att vara här så mycket som möjligt. Vi var bra på att odla grönsaker och bestämde oss då för att göra det i större skala, berättar Peder. Intresset för kravodlade grönsaker hade precis börjat växa i samhället så efterfrågan var stor. Redan efter ett par år började det lilla växthuset kännas för litet för alla tusentals plantor som skulle drivas upp varje år och en större yta kändes alltmer angelägen. Lösningen blev ett begagnat växthus från handelsträdgården i Limmared. Det var i dåligt skick och det krävdes mycket jobb för att få det i ordning.
– När växthuset väl var klart hade vi ett ”livsrum” som vi njöt av och som även lockade de som kom för att handla grönsaker, säger Peder.
SNART BÖRJADE PARET använda en del av växthuset, eller livsrummet, till samlingslokal. Nu för tiden möts Ambjörnarps församling där till gudstjänst under somrarna. Paret håller också i odlarkurser, andakter och workshops. Under sommarmånaderna driver de även ett trädgårdscafé. Företaget har formats allt eftersom och utvecklats i takt med människors ändrade intressen och attityder. Genom Guds omsorg har de lyckats ligga i fas med dessa förändringar. De senaste åren har grönsaksodlingen dragits ner till förmån för en visningsträdgård.
– Idag är det jättepopulärt med trädgård och odling för självhushåll, och där håller Peder sina kurser, berättar Lotta.
Varken Lotta eller Peder har heltidstjänst inom kyrkan. Istället har de valt att spendera mycket tid på gården och i sitt
företag.
– Det som hela tiden har drivit oss är att livet måste få formas efter vad som är viktigt. För vår del handlar det om att vi
trivs hemma, trivs med människor, vill dela vår kristna tro och vår vision om hur vi hanterar skapelsen, säger Peder.
NÅGOT SOM GENOMSYRAR Peder och Lottas sätt att leva är, som tidigare nämnts, tanken att livet är en helhet. Vi
är förvaltare av allt vi fått; platsen där vi lever, våra pengar, våra relationer och vårt liv. Allt hänger ihop och allt vi gör är en tjänst för Gud.
– Vi behöver se saker i ett större sammanhang. Där Gud har placerat oss är där han vill ha oss. Sedan är livet aldrig svart eller vitt och det är svårt att tänka rätt i alla lägen. Men vi försöker alltid se helheten. Exempelvis, vilken bil ska vi ha? Är elbil alltid det bästa alternativet om vi väger in både miljö och ekonomi, eller ska vi istället fundera kring hur vi använder den vi har? säger Lotta.
– Jag tänker också att alla som har minsta lilla jordplätt borde odla lite där. Det gynnar helheten och handlar inte bara om att vi får en närodlad grönsak. Det ger oss också en större förståelse för var maten kommer ifrån och hur allt hänger ihop. Tänker man lite vidare inser man snart att det vi gör här påverkar hur människor lever på andra platser i världen, avslutar Peder.
TEXT & FOTO: Marita Good, kommunikatör
FOTO (ODLINGAR OCH MILJÖ): privat