Marita GoodInternationellt arbete

Frihet från fångenskap

Oana växte upp med en alkoholiserad pappa och blev misshandlad av båda sina föräldrar. Från sju års ålder blev hon sexuellt utnyttjad av en granne. Det var början på mardrömmen.

Jag möter Oana Dinu i en kyrka i Bacau i Rumänien. Jag skulle önska att hennes berättelse var unik, att kvinnan i fåtöljen mitt emot har varit med om något som få har upplevt. Men sanningen är en helt annan. Tyvärr är hennes livsresa på flera sätt lik så många andra rumänska kvinnors vardag. Tanken svindlar. För det är ett under att hon överhuvudtaget lever.
– Jag växte upp i en fattig familj där våld hörde till vardagen, säger Oana och minns tillbaka. Jag såg aldrig min pappa visa kärlek men jag såg honom ofta slå mamma. Han slog även mig. Mina föräldrar jobbade tillsammans och jag och mina två bröder var då hemma själva. En dag när vi var ute och lekte kom en 18-årig granne och frågade om jag ville ha godis. Jag gillar godis, så jag följde med. Löftet om godis var bara ett lockbete för att ta tillfället att utnyttja mig sexuellt. När han var klar hotade han att slå mig om jag berättade för någon. Han behövde knappt varna mig, för jag visste att om pappa får reda på detta skulle han döda mig.
– Tiden gick och jag var konstant livrädd att stöta på min granne igen. Under de följande sju åren upprepades samma sak vid ytterligare två tillfällen och jag var då så rädd för honom att jag inte vågade springa därifrån. Vid det sista tillfället tog han mig till ett övergivet hus. Men som tur var blev mamma orolig och gav sig ut för att leta efter mig. När han hörde henne ropa blev han rädd och sprang därifrån.

En förstående pojkvän

Oana berättar vidare att de sexuella övergreppen monterade ner hennes självkänsla. Hon skämdes för sig själv och litade inte på någon. Men när hon var 16 år träffade hon någon som förstod. Han var fem år äldre. Han var förstående, ömsint och verkligen någon hon kunde lita på. Oanas pojkvän vann snabbt även föräldrarnas förtroende.
– Jag tror faktiskt mina föräldrar litade mer på honom än på mig, fortsätter Oana och ser fundersam ut. När han efter några månader föreslog att jag skulle flytta ihop med honom för att komma ifrån min våldsamma pappa, var det ett lätt beslut. Efter en tid föreslog han att vi skulle göra ett gemensamt projekt för att tjäna pengar ihop. Han skaffade ett påhittat arbetskontrakt på ett kontorsjobb i stan, men det vi verkligen skulle göra var att chatta med folk på datorn i en speciell studio. Jag hade inga betänkligheter mot det, utan följde med. Vi chattade lite och det var allt, till en början. Jag älskade verkligen honom och litade så mycket på honom att jag sedan gick med på att ha sex med honom i studion, utifrån de önskemål som personerna i chatten föreslog. Visst var det lite märkligt, men det vi gjorde inbringade 1000 euro i månaden, vilket var mer än dubbelt så mycket som mina föräldrar tjänade. Efter en tid förstod jag att det vi gjorde sågs av personerna i chatten, men jag insåg det alldeles för sent.
– Man kan beskriva video-chat som en virtuell prostitution och vi gjorde det under ett år. Men sen visade det sig att han var otrogen. Han gjorde även video-chat med den nya tjejen och när jag fick reda på det bröt jag relationen och slutade direkt med livet i studion.

I desperat behov av pengar

Oana ville bort. Uppväxten hade satt djupa spår och smärtan över de sexuella övergreppen som barn fanns fortfarande kvar. Nu var hon dessutom grundligt lurad av den enda människa hon litade på. En dag såg hon en annons om en tjänst som massör i tidningen. Kontakten i telefon var positiv och hon åkte dit.
– Jag tittade flera gånger på adressen. Kunde detta verkligen stämma? Men jag tog hissen upp till 10:e våningen i höghuset och ringde på. Den nedsläckta lägenheten var full med tjejer och mannen som tog emot upplyste mig om att här utför tjejerna mer än massage. Han sa att jag skulle tjäna mycket pengar eftersom jag var snygg, och genom pengarna kunde jag på så vis börja om mitt liv. Jag insåg naturligtvis att detta arbete inte var sunt, men jag var desperat. Jag ville bara glömma det som hänt och börja om med mitt liv. Men jag var i desperat behov av pengar. Min högsta önskan var att tjäna ihop tillräckligt mycket pengar så att min mamma kunde fly bort från pappa som ständigt slog henne. Och vid en närmare eftertanke var det jag gjort genom video-chatten snarlikt. Om jag redan förnedrat mig så pass mycket, kunde jag väl lika gärna möta kunderna ansikte mot ansikte. Jag tackade ja, min nya chef bjöd mig på marijuana och sen var jag fast.
Oana berättar att sedan följde tre år av prostitution. Hon träffade kunder från kl 10-24 och ibland jobbade hon även hela natten. Hon kunde inte lämna lägenheten när hon ville utan levde med flera rumänska kvinnor som betraktade varandra som rivaler. De konkurrerade om kunderna, trots att dessa män gjorde dem mycket illa. En del av det hon tjänade gav hon till sin mamma, men det mesta gick till alkohol och droger som tog udden av den värsta smärtan. Hon besökte emellanåt sina förändrar, men alla möten med dem slutade med att såväl hennes mamma som hennes pappa misshandlade henne. Hennes far slog henne för att han var arg och han hade alltid slagit henne. Hennes mor var orolig. Det var något som inte stämde i Oanas förklaringar om vad hon gjorde på dagarna, och oron tog sig utryck i våld.
– Jag vågade inte fly från livet i lägenheten. Efter så många år av förnedring fanns inget självförtroende kvar och jag trodde inte jag var kapabel att fly och börja om någon annanstans. Jag var fastkedjad men behövde inget koppel.

Än tuffare situation i Tyskland

Efter tre år som prostituerad i Rumänien kom Oana i kontakt med en tjej som arbetat på bordell i Tyskland. Hon berättade att arbetet där inbringade ännu mer pengar och det var förhoppningen om mer pengar som tog Oana till samma land.
– Jag sa till mina föräldrar att jag fått jobb på en restaurang i Tyskland. Livet där var på flera sätt hårdare än i Rumänien. Mer droger, längre arbetsdagar och kunderna tvingade oss att ställa upp på precis allt.

Två ord på väggen

Oana berättar att vändningen kom en natt när hon tagit ovanligt mycket droger.
– Jag började fråga mig själv varför jag gör detta. Varför just jag? Jag önskade så intensivt att jag kunde förmå mig själv att sluta. Plötsligt började jag tänka på Gud. Jag visste inte hur man skulle be, men sa ändå till Gud att jag visste att det jag gjorde var fel, men om det verkligen finns en Gud så bryr hand sig inte om vad jag gjort. Den natten drömde jag en dröm som var mycket verklig.
Oana tittar plötsligt ner i knät och blir tyst. Jag ser hur tårar rullar ner för kinderna och bannar mig själv för att frågorna jag ställer blir väl närgångna. Jag förklarar att vi kan bryta här och ber om ursäkt för att jag kommit för nära. Oana tar ett djupt andetag, tittar på mig med sina stora mörkbruna ögon och säger bestämt att hon absolut vill fortsätta samtalet.
– Jag drömde att en man i skinande vita kläder skrev orden ”Trust God” på väggen. När jag vaknade kände jag att något hade hänt på insidan. Det kanske finns någon som bryr sig ändå?

Ett möte med Jesus

Nästa lediga dag packade Oana diskret ner sina viktigaste prylar i en väska och lämnade lägenheten utan att säga något till kvinnan som skötte ruljanserna. Hon köpte en enkel biljett hem till Rumänien, fast besluten om att börja om. Minnet av orden på väggen gav styrkan hon behövde.
– Jag har aldrig träffat en kristen person i hela mitt liv, men Gud såg till att en av de första personerna jag träffade i Rumänien var kristen. Hon ville be för mig och då började Gud prata med mig. Han sa att han visste hur hårt jag jobbat och priset jag betalat för att få pengarna. Han sa att han dött för mig och älskar mig. Om jag öppnar mitt hjärta för honom så ger han mig ett helt nytt liv.
– Jag följde med kvinnan till kyrkan och pastorn gav mig en bibel. Jag slog upp den på måfå och mina ögon föll på Joh 3:16, och jag insåg att det verkligen fanns någon som älskar mig villkorslöst. Jag bad Gud att om han gav sin son för min skull, så förlåt mig. I samband med det kände jag en enorm kraft över mig och jag såg Jesus i rummet. Det var ett starkt ljus och himlen öppnades. Jag minns så väl sättet han såg på mig: där fanns bara kärlek och inte ett spår av fördömande. Efter mötet med Jesus var jag fri från drogerna och jag fick kraft att säga upp bekantskapen med mina så kallade vänner.

En mamma som både bad och slog

Det hör även till saken att Oana inte var ensam om att lämna sitt liv i Guds händer den dagen. Hennes mamma fanns vid hennes sida i kyrkan denna dag och gjorde detsamma!
– Mamma var i kyrkan en gång när jag var liten, men berättade inte det för mig. Hon bad att jag skulle hitta Gud och jag tror att hon hela tiden visste att jag en gång skulle göra det. Men under uppväxten var oron för mig så stor att hon ändå slog mig. Jag ser saker annorlunda nu, än vad jag gjorde då. Jag har bett mamma om förlåtelse för alla mina lögner.
– När jag och mamma började gå till kyrkan blev pappa jättearg. Han trodde att vi var tvungna att göra saker som de i kyrkan bestämde, fortsätter Oana med ett leende. Men han har förändrats. Han har inte blivit kristen, men dricker inte lika mycket längre och blir glad när han ser mig. Efter att jag mötte Jesus ser jag på min pappa på ett nytt sätt. Och pappa märker att jag har förändrats.

Mötet med Iulian

– Och för tre år sedan träffade jag min man, säger Oana och plötsligt ändras något i rösten. Om man nu kan låta solig på rösten, så är det precis vad Oana gör när hon berättar att Gud ville visa henne att alla män inte är elaka. Hans berättelse har flera gemensamma beröringspunkter med Oanas.
– Iulian sålde droger och bodde på gatan. Vid ett tillfälle letande han efter mat i en container och hittade ett Nya Testamente. Han började läsa och sa till Gud ”om du finns så gör mig glad, men utan piller”. Samma natt drömde han att Jesus rörde vid honom med sina sårmärkta händer. När han sedan vaknade upp, var han fri från sitt missbruk! Av en slump träffade han på en gammal vän som var kristen och som tog med honom till kyrkan. Vi träffades där och delade varandras livsberättelser. Efter en tid gifte vi oss!
Efter drygt en timmes samtal, i en bekväm fåtölj på ett kontor i en kyrka i Rumänien, är jag helt slut. Jag tror faktiskt att jag kommer bära med mig mötet med Oana hela livet. Efteråt slår det mig att det inte var alla hemskheter Oana utstått, som satt djupast spår. De tillfällen under intervjun då hon själv blir riktigt rörd är när hon pratar om sin mamma och när hon berättar om sina Gudsupplevelser. Kärleken till mamma och Guds villkorslösa kärlek till Oana går betydligt djupare än alla vidriga övergrepp i världen.


Text: Sofie Rotstedt

Foto: Andreas Joakimsson