Marita GoodInternationellt arbete

Från gatan till snickeriet

Från en uppväxt på gatan där han stal för att överleva till ett arbete där han tillverkar trendiga inredningsdetaljer. Carlos liv har förändrats totalt.

– När mitt hus brann kände jag: Nej, nu orkar jag inte mer! Då kom en av medarbetarna på snickeriet fram till mig, la en hand på min axel och sa: ”Vi fixar det här. Det kommer att bli bra.”  De orden förändrade allt. Jag kände frid i hjärtat och vågade tro att det verkligen skulle bli bra.

Carlos är pappa till tre små barn och när huset brann riskerade familjen att stå utan hem den kommande vintern. Med hjälp från organisationen Seeds of Kenosis kunde han reparera taket, sätta in en riktig ytterdörr och en ordentlig spis (så att inte huset skulle börja brinna igen).

Begreppet ”kenosis” är hämtat från Bibeln och innebär att avklä sig sin status och bli en tjänare, så som Jesus gjorde. Seeds of Kenosis investerar i människor som lever på botten av det rumänska samhället. Familjer får stöd för att barnen ska klara av skolan. De får kunskap om och hjälp att nyttja sina rättigheter som medborgare. De anställda i snickeriet, som producerar och säljer attraktiv heminredning, kan genom arbetet försörja sina familjer och får dessutom hjälp att tänka igenom sin ekonomi.

Ett förändrat liv

För Carlos har livet förändrats drastiskt. Han hade en mycket tuff uppväxt, där han levde större delen av tiden på gatan och överlevde genom att stjäla. Idag jobbar han hårt på snickeriet och även om han i början tyckte det var svårt att anpassa sig till arbetstider och krav som arbetet ställde på honom, är han nu oerhört glad att han kan försörja sig och sin familj.
– Det känns som att jag arbetar för mitt eget företag. Idag är det jag som håller i min framtid.

– Vår längtan är att göra världen lite mer så som Herren hade tänkt det. Att göra det lite mer likt ett hem. Att investera i de minsta och marginaliserade. Att stötta dem i deras liv och ge dem plats i vårt. Tillsammans med romer och rumäner vill vi bygga ett samhälle som liknar Guds hjärta, säger Andreas Samuelsson, grundare av organisationen.

Carlos heter egentligen något annat.


Text: Marita Good, insamlingsansvarig
Foto: Kenosis Design