Idag är idrott Sveriges i särklass största folkrörelse; över tre miljoner svenskar finns med i någon idrottsförening, och ytterligare drygt 3,5 miljoner springer i skogen, går på gym, simmar etc. Den absolut största idrotten är fotboll, både när det gäller aktiva utövare och antal åskådare.
Fotbollen har en stark ställning i många av världens länder. Utifrån det formade pastor George Issa i Norrköpings Alliansförsamling en vision. Han ville starta ett fotbollslag som inte bara skulle vara bra på plan, framförallt skulle de genom laget nå ut med evangelium utanför kyrkans väggar.
– Jag startade mitt första fotbollslag år 2000 i Syrien, berättar George, som tvingades fly till Sverige för tre år sedan. Visionen då var framförallt att ha ett fotbollslag för barnen i vår kyrka. Vi ville ge dem struktur och hålla dem borta från dåliga vanor. När vi kom till Sverige kändes det naturligt att fortsätta. I början ordnade vi lite mindre turneringar med barn och ungdomar i församlingen.
Serieledare på ett år
I november 2016 bildades IK Derik. Namnet hämtade man från den stad i Syrien där pastor George bodde innan flykten till Sverige. Man anmälde sitt lag till Fotbollsförbundet, formade stadgar, hittade en tränare som delade deras vision, bokade fotbollsplaner och anmälde laget till olika turneringar. Det var inte helt lätta uppgifter eftersom flera av grabbarna inte varit i Sverige speciellt lång tid.
– Det var mest jag som ringde och tog reda på vad som krävdes för att vi skulle få börja spela i Division 6, berättar Moriab, 19 år.
Laget lyckades få alla tillstånd och papper klara i tid och under våren 2017 spelade de sina första matcher. Det har gått riktigt bra, under sin första säsong förlorade IK Derik inte en enda av matcherna och de slutade som serieetta. Nästa säsong spelar de i Division 5. På bara ett år har de fått respekt inom fotbollsvärlden; de är kända för en hög moral och god laganda, samt respekt för både varandra och sina motståndarlag. Målet är att spela i Allsvenskan inom fem år. Ändå är själva spelandet inte det viktigaste, tanken med fotbollslaget är att visa på Jesus. Laget är en del av församlingens arbete, även om långt ifrån alla i laget är troende. Flera av spelarna är muslimer, andra är vänner till församlingen. För många, inte minst för dem som nyss kommit till Sverige, har
laget blivit som en familj och man umgås mycket, även utanför tränings- och matchtid.
– Många av dem som inte är med i vår församling berättar att de känner en kärlek i laget, säger ytterspelaren Elias. Vårt lag handlar inte bara om fotboll, det är mer än så.
Visar på ett liv med Jesus
– När nya flyktingar kommer till Sverige har vi två, kanske tre år på oss att nå dem med evangelium. Sen är det för sent eftersom de redan är integrerade och inte är så nyfikna på nya företeelser. Men vi når dem genom fotbollslaget.
Pastor George berättar att de genom arbetet med laget konkret kan visa på ett liv tillsammans med Jesus och sprida kristna värderingar. Även om spelarna inte blir kristna har de i varje fall fått med sig något. Och om de lämnar laget och går vidare till ett annat, tar de med sig Jesus dit. Andra lämnar idrotten men stannar ändå i kyrkan.
– Jag vill att vår vision att använda idrott som ett verktyg att vinna människor för Gud, ska sprida sig till fler församlingar. Det behöver inte vara just fotboll, målet är att vinna människor för Gud, oavsett vad vi gör, avslutar pastor George.
ALLIANSFÖRSAMLINGEN I NORRKÖPING
- Församlingen har funnits sedan 2015.
- Den startades på initiativ av pastor George Issa som tidigare arbetade som pastor i Derik i Syrien.
- Man startade med 30 medlemmar och har idag ca 65 medlemmar. Betydligt fler besöker församlingens samlingar och flera nya medlemmar är på gång in i församlingen.
- De flesta i församlingen har syriskt ursprung, men där finns även medlemmar från andra folkgrupper.
- Huvudspråk i församlingen är arabiska, men man samarbetar mycket med svenska församlingar och har ofta svenska pastorer på besök. Pastor George besöker också många svenska församlingar.
- En bön är att få en svensktalande barn- och ungdomsledare till församlingen. Många av barnen har växt upp i Sverige och är inte särskilt bra på arabiska.