Carolina OlofsgårdÅterrapporter, Internationellt arbete

Doften av nybakade bullar i Malawi

Malawi är ett av världens minst utvecklade länder. Hiv-epidemin har drabbat landet hårt och två tredjedelar av befolkningen är yngre än 20 år. Här jobbar vi genom vår systerkyrka, bland annat med yrkesutbildningar.

Under många år har Svenska Alliansmissionens systerkyrka i Malawi gått in med hjälp i form av mat, skolavgifter och skolmaterial med stöd från oss i Sverige. Sedan ett par år tillbaka arbetar de också med yrkesutbildningar för att människor ska ha möjlighet att försörja sig på egen hand. Det erbjuds flera inriktningar och i en av dem får deltagarna lära sig baka, allt från bröd till bröllopstårtor, och i en annan får de kunskaper i sömnad så att de kan sy kläder. I den tredje inriktningen utbildas tonårskillar i snickeri så att de kan tillverka möbler, som sedan säljs på den lokala marknaden.
– Fastän utbildningarna drivs under mycket enkla förhållanden har de stor betydelse för deltagarna. De bidrar till självständighet och oberoende hos utsatta människor, berättar Joanna Palmquist, projekthandläggare på SAM.

Jan-Eric Jansson, en av SAM:s internationella medarbetare, besökte nyligen yrkesutbildningarna i Malawi och här får vi ta del av hans intryck.

Hälsning från Malawi

Här bakas det bullar på gatan utanför kyrkan i Blantyre i Malawi. Ugnen som de använder är vedeldad. Hur gör ni när det regnar? frågade jag eftersom bageriet låg under bar himmel bakom några skynken.
– Ja, det fixar vi till på något sätt och ugnen har ju tak.
Det var riktigt varmt och varmare blev det när luckan öppnades och en plåt togs ut med nybakat bröd som ställdes på en liten pall. Doften av de nybakade bullarna spred sig från deras lilla krypin. Och de smakade som mammas bullar hemma i Sverige. Nu skulle några av tjejerna ut på gatorna och sälja bakverken. Några kom fram och berättade stolt att de var de första som blivit utbildade i det här gathörnet. Nu var det deras uppgift att sälja bullarna.

Utöver bakning har tjejer också möjlighet att lära sig sömnad på de två handtrampade symaskinerna. Killar fick instruktioner i hur de ska använda en såg på det angränsade snickeriet. Det var tydligt att en av dem aldrig använt ett sådant redskap, så jag ryckte in och visade hur man skulle göra. Men det var inte så enkelt då träslaget var väldigt hårt. Tanken var att det slut skulle bli ett träbord.

Bullarna bakades, borden byggdes och klänningar syddes med de maskiner och redskap som köpts in med pengar från Svenska Alliansmissionen givare. Det rådde ett gott humör och stoltheten fanns där över sitt hantverk.

Jan-Eric Jansson