AAC, Augmentative Alternative Communication, eller kompletterande alternativ kommunikation som vi säger på svenska, handlar om att hitta andra kommunikationsmedel än de verbala. På Fairhaven finns ett kompetenscenter där man arbetar med just detta.
– Målet är att sprida program och verktyg för barn som har problem med att kommunicera, förklarar Salwa Dawoud som arbetat på centret i ett flertal år.
Man har en uppsättning av olika verktyg och metoder för att kommunicera på alternativa sätt, exempelvis bildkommunikation. Detta lär man ut genom kurser för både specialister som talpedagoger och speciallärare, och för föräldrar. Man åker till andra skolor och center för att dela med sig av sin kunskap, i Alexandria och i andra delar av landet.
Även universitetet i Alexandria har öppnat upp för Fairhavens personal att föreläsa för studenter. Att få föreläsa här stärker kredibiliteten och vittnar om den vetenskapliga grunden för kursernas innehåll. Universitetet har dessutom, i samverkan med Fairhaven, haft ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset – Dart (specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet), där svenska ämnesexperter besökt Alexandria och utbildat i AAC.
– Vår personal har också varit i Sverige för att få mer specifik utbildning, så att vi i vår tur kan utbilda specialister i Egypten, berättar Salwa.
Nanis Fathy har också specialiserat sig på dessa utbildningar, och håller regelbundet kurser för att sprida kunskapen. Exempelvis träffar hon föräldrar till barn med intellektuella funktionsvariationer. Hon pratar om vad kommunikation är och hur de kan förbättra kommunikationen hemma.
– Barn med intellektuella funktionsvariationer har ofta problem med att uttrycka sina känslor och behov, säger hon. Vi försöker ge verktyg som hjälper föräldrarna att förstå vad barnen vill uttrycka.
Föräldrar som deltagit i kurser upplever att de fått lösningar på kommunikationsproblemen och de ser ett förbättrat beteende hos sina barn.
– Vi åker till många platser för att betjäna fattiga och underprivilegierade. Men också där vi kan prata om Gud och om att vi är kristna. Vart vi än åker pratar vi om Gud, även om majoriteten är muslimer. Vi pratar om Guds roll i våra liv och i vår verksamhet, berättar Nanis.
Förutom de externa kurserna arbetar man med Fairhavens egna elever, genom att implementera AAC-verktygen i klasserna och utbilda lärarna. Det görs individuella bedömningar för att ta fram planer och verktyg utifrån varje elevs behov och förutsättningar.
– Vi har också möten med föräldrar för att jobba med individuella beteendeproblem, berättar Nanis.
– Vi tänker att kommunikation är en stege, förklarar Salwa. Vi utvärderar utvecklingen hos eleven på vetenskaplig bas. Därefter väljer vi lämpliga verktyg. Det handlar också om vad eleven själv föredrar. Vi låter dem välja och ser vad de är bekväma med.
Det förs även dialog med föräldrarna för att exempelvis ta reda på vilket vokabulär de kan behöva, och för att följa upp hur verktygen fungerar.
AAC-centret fungerar som ett nav för Fairhaven. Här finns kunskap och kompetens som hjälper skolan att hålla en hög nivå på sin utbildning. Och här finns möjligheten att påverka det egyptiska samhället, från universitetsstudenter och speciallärare ända in i familjers vardagsliv. I slutänden skapas en bättre tillvaro för Egyptens barn som lever med intellektuella funktionsnedsättningar.
Text & foto: Carolina Olofsgård, kommunikatör
SAM har varit involverade i arbetet på Fairhaven School sedan skolan grundades 1989. Under kampanjen Julgåvan 2024 samlar vi in pengar till arbetet på Fairhaven School. Läs mer om det här >
Fairhaven School drivs av Saray Evangelical Church i Alexandria.