PÅ AKADEMI FÖR ledarskap och teologi utbildas morgondagens SAM-pastorer. Här handlar ledarskap om att följa Jesus Kristus i den tid som är och att skapa möjlighet för andra att följa honom.
– Vi vill att våra studenter ska bli ledare med god teologisk grund för den praktik som de ska utföra. Vi försöker rota dem i Guds ord, så att de kan urskilja och följa Jesus samt leda andra på den vägen. För oss handlar ledarskap om att kroka arm med andra som står i tjänst i Guds rike, inte om att få fram individuella nischade ledare, menar Lina Skoghäll som är samordnare och studieledare på ALT samt pastor i Bottnarydskretsen.
ALT:s fyraåriga pastors- och ledarprogram vänder sig till den som vill jobba som pastor, församlingsledare eller missionsarbetare. I programmet ingår, utöver ämneskurser, församlingsledarkurser som studenterna läser under hela utbildningen. Det ger dem möjlighet att lära sig om ledarskap ur olika perspektiv under en längre tid. Parallellt med lektionsundervisningen verkar studenterna i var sin utbildningsförsamling, vilket är en lika viktig lärmiljö som skolan. Teori och praktik vävs sedan ihop genom uppdrag, exempelvis fältstudier som genomförs i församlingen. För att få ytterligare perspektiv på sig själv och sin ledarroll har varje student en mentor.
– Studenterna jobbar hela tiden med reflektion kring sitt ledarskap, både individuellt och i grupp.
Ett konkret verktyg som de tränas i är den så kallade reflektionscirkeln.
– På ALT har vi skapat ett system som vi vill ska sitta i ryggmärgen. Studenten tar en situation som uppstått i utbildningsförsamlingen. Det kan vara något som har bränt till lite, kanske en konflikt. Först reflekterar man på egen hand över vad som hände, vad man kände och vilka som var inblandade. Efter det frågar man sig vilka bibelord eller bibelberättelser som kan vara till hjälp. Därefter diskuterar man situationen med andra studenter och får deras input under ett seminarium. Finns det något jag skulle ha gjort annorlunda och hur ska jag agera nästa gång? Sista steget är att ha ett samtal med sin mentor, om man utifrån reflektionen vill implementera ett nytt förhållningssätt. Till en början brukar reflektionscirkeln kännas ovan för studenterna då det är ett nytt sätt att jobba. Men när de väl satt sig in i tänket brukar de upptäcka att det är berikande. Och att verktyget verkligen kan få vara ett stöd för att hantera olika situationer.
– Man växer inte i ledarskap om man bara gör saker på rutin. Vi tänker att man på ett sunt sätt behöver leva i reflektion över sitt ledarskap för att kunna växa i det. För Guds rikes skull vill vi forma goda ledare.
HAR SYNEN PÅ ledarskap förändrats? Lina menar att den är i ständig rörelse. Något som har blivit mer tydligt är att ledarskap inte är en sologrej och att den betoningen har blivit viktigare att framhålla på senare tid. Hon nämner betydelsen av mentorskap, transparens och trovärdighet.
– Är det något vi har sett i samhället så är det ledare som faller från höga positioner, vilket skapar sår och förvirring. Därför är det viktigt att som pastor släppa in några personer som får leva nära en. Här vill jag tillägga att jag är så tacksam för SAM, där vi har en tradition av att leda via förtroende. Med det menar jag att ledare inom vår rörelse ofta har byggt förtroende över lång tid för att hamna där de är idag. Jag tror att det räddar oss från många fallgropar, framför allt maktmissbruk.
En annan aspekt av att våra pastorer behöver omge sig av ett nätverk, är att SAM har många mindre församlingar, vilket ofta innebär att pastorsrollen blir mer ensam. Även om man har nära samverkan med styrelse och församlingsledning är det något annat att ha en kollega, menar Lina. Mentorskap, god support från samfundet och att kroka i sitt lokala pastorsnätverk är knep för att trivas och utvecklas i sin roll.
I SENASTE STUDIEN av Ungdomsbarometern framkom att religion och andlighet förväntas vara en trend bland unga under 2025. Lina har under flera år upplevt att församlingar har befunnit sig i en form av skifte, från det verksamhetsstyrda till det relationella. Hon påpekar samtidigt att verksamhet inte är något dåligt, snarare nödvändigt, men att det ibland kan finnas så mycket organisation att vi hindras från att leva ut evangeliet på den plats där vi finns. Nu kommer resultatet i Ungdomsbarometern att utmana oss.
– Det är dags våga ta det där klivet som vi länge har känt. För det spelar ju ingen roll om vi har det som unga attraheras av, om vi inte finns där de är. Jag tror att vi ibland har för mycket ”in-housegrupper” i kyrkan som hindrar människor från att komma i funktion. Vi behöver fundera på vilka behov som finns i det omgivande samhället och vilka gåvor vi har som svarar upp mot dem. Och också fundera över pastorns roll. Om människor nu söker Jesus, hur och var ska pastorn finnas tillgänglig för att betjäna samhället?
Lina menar att en viktig uppgift för pastorn är att få människor i församlingen i funktion. Självklart äger pastorn uppgiften att leda ideella, men han eller hon kan inte leda alla. Pastorn behöver ha några personer i sin närhet, som i sin tur kan identifiera och leda andra i församlingen och så vidare. På så sätt blir det en multiplicering i att forma ledare.
– Det var ju så Jesus gjorde. Han vandrade med lärjungarna och tre av dem hade han extra nära sig. Vad vi kan förstå kände inte de andra sig diskvalificerade, utan det verkar ha funnits någon slags naturlighet i det. Det är den sortens kultur som man behöver forma, att man har några man släpper nära och tränar i ledarskap, utan att andra känner exkludering.
Vilka är de viktigaste ledaregenskaperna för pastorer 2025?
– Jag skulle säga att det är samma svar, oavsett tid. Det viktigaste är att vara fast förankrad i Guds ord och att följa Jesus dit han går, menar Lina och fortsätter. Om jag ändå specifikt ska säga något om 2025 så kanske det är att våga ge sig ut på en väg som vi inte riktigt ser, utifrån intresset som framgår i Ungdomsbarometern. Att våga tänka ut nya vägar i ett nytt landskap. Jag tror att det kommer krävas ledare som följer Andens vind och som har mod.
Text: Karin Flygare, kommunikationsansvarig
Foto: Carolina Olofsgård (Lina), Simon Väderklint (ALT)