Marita GoodInternationellt arbete

Allt svårare för de som redan lever i utsatthet

Ett av de länder som drabbats värst av pandemin är Moçambique i södra Afrika. Inte på grund av att de har fler sjuka eller högre dödlighet, i covid-19 än andra länder, men restriktionerna för att hindra smittspridningen gör att många inte har mat för dagen.

Under de senaste veckorna har vi nåtts av flera rapporter från våra systerkyrkor i framför allt södra Afrika. Efter att ha klarat den första vågen av Coronapandemin relativt bra, är situationen nu oerhört tuff. Vi arbetar i några av världens fattigaste länder, som inte har möjlighet att sätta in några stödpaket. De har inte heller, i samma utsträckning som oss, möjlighet att ge intensivvård till dem som är sjuka. Sjukhusen är överfulla och många patienter behandlas på sjukhusparkeringar och i tält. Flera pastorer och medarbetare i våra systerkyrkor och samarbetsorganisationer är själva drabbade av covid-19. 

Extra tufft är det i Moçambique. Landet har ännu inte återhämtat sig från den katastrof som drabbade dem 2019, då två stora cykloner ödelade stora delar av landat och lämnade tusentals familjer hemlösa. Dessutom är årets skörd kraftigt försenad på grund av att regnperioden, som normalt börjar i slutet av oktober, nästan helt uteblivit.

Hårda restriktioner för att minska smittspridningen gör dessutom att många av dem som i vanliga fall försörjer sig som dagavlönare, eller försäljare på marknader eller längs vägkanten, inte har något arbete. De flesta skolor är stängda och för att få komma till de skolor som fortfarande är öppna, behöver barnen munskydd, något som de fattigaste inte har råd att köpa. 

Här kan ett matpaket fyllt med ris, bönor, matolja göra skillnad. Tillsammans med vår systerkyrka i Moçambique vill vi ge några av de mest utsatta familjerna hjälp genom den här mycket tuffa perioden.

Lina är medlem i Allianskyrkan i Moçambique. Hon är i desperat behov av den hjälp som kyrkan kan ge. Hon ansvarar för ett barnbarn vars föräldrar dött men är själv för gammal och utsliten för att orka arbeta
På grund av aids har många barn i Moçambique förlorat sina föräldrar. De lever i en mycket utsatt och svår situation. Många bor med sina mor- eller farföräldrar eller ett äldre syskon. Efter de senaste två årens cykloner och nu pandemin lever de i extrem fattigdom utan säker mat för dagen.