Marita GoodFörsamlingsplantering, Vittnesbörd

Olle hittade ett äkta liv

När Kärrtorpskyrkan gräddar pannkakor på torget en fredagskväll, är lastbilschauffören Olle en av dem som bjuder förbipasserande. Frimodigt berättar han om hur Jesus har förändrat hans sätt att leva och tänka.

Nu kan han vara sig själv på ett sätt som han inte har kunnat förut.
– Tidigare besökte jag bara kyrkor till exempel vid jul, och hade inte direkt något andligt intresse. Jag hade ingen aning om att det fanns en kyrka i Kärrtorp. Men för drygt tre år sedan började jag besöka caféet Elvakaffe, och genom samtal där väcktes en nyfikenhet och en längtan efter att få veta mer.

Elvakaffe är Kärrtorpskyrkans café. Det ligger mitt emot tunnelbanestationen i Kärrtorp, en av Stockholms många förorter med knappt 5 000 invånare. Caféet är en trevlig mötesplats dit många söker sig, dels för att få en god kopp kaffe, men lika mycket för att få samtala om livets djupare frågor. Olles många besök på Elvakaffe gjorde att han snart blev inbjuden till församlingens upptäckargrupp, där han fick fundera vidare tillsammans med andra som delade hans längtan.
– I gruppen upplevde jag en stark gemenskap. Här fanns ingen fördömelse och det var inget konstigt att man hade frågor. Ändå hade jag ångest första gången jag gick på en gudstjänst i Kärrtorp. Jag ville inte vara där! Samtidigt upplevde jag att alla ville mig väl och att det fanns en kärlek och omsorg jag inte hade mött någon annanstans. Jag berördes också av lovsången, vilket gjorde att jag sedan googlade på lovsång och lyssnade på nätet. Jag hittade flera CD-skivor med lovsång som jag köpte och lyssnade på. Genom musiken och texterna upplevde jag en kontakt med Gud.

Olle är idag en självklar del i den lilla men växande församlingen i Kärrtorp. Fortfarande finns funderingar och frågor, men beslutet att vara kristen står fast och tron växer.
– Att bli en kristen har ändrat mitt sätt att tänka. Jag är inte så dömande mot andra längre. Jag känner också att jag får vara den jag är och att det inte är så viktigt att ha en putsad fasad, eller en viss materiell standard. Det viktiga är att vara äkta.

– Det finns de som ifrågasätter och tycker att jag blivit knasig och knepig, men jag bryr mig inte. Jag viker mig inte. Jag kommer att fortsätta!


Text: Marita Josefsson

Foto: Marita Josefsson