Marita GoodSAU

GF – där Guds närvaro nuddar vid vår

Med en stark längtan att låta den kristna tron få inspirera, beröra och utmana, anordnas varje år Gullbrannafestivalen.

GF är en av få festivaler i Sverige där unga kristna band får en scen och möjlighet att möta en publik. Det är också en plats där du som besökare får lära känna kristna artister från hela världen. Men GF är mycket mer än musik, det är en plats där Guds närvaro nuddar vid vår. Jag fick möjlighet att prata en stund med Andreas Joakimson och Sara Vittgård som är två av dem som finns med i ledningsgruppen för GF.

– Festivalen är en plats där vi vill ge utrymme för det kristna musiklivet och få det att frodas. Vi vill skapa scenen för unga nya band och presentera både nationella och internationella artister, berättar Andreas som är en mästare på att hitta nya band i olika genrer.
– Det är ju även en fråga om att fostra våra unga musiker i våra församlingar och ge dem utrymme att utvecklas, fortsätter Sara. Vi vill presentera bra musik med ett bra budskap.

Med ledorden Musik – Möte – Mission har Gullbrannafestivalen blivit en mötesplats för både musiker och publik och även om man främst vänder sig till en ung publik, finns det besökare i alla åldrar, barnfamiljer, tonåringar och medelålders och bland de drygt 300 volontärerna finns allt från 13-åringar till 70-plussare.
– Många av dem som besöker festivalen har inte en kristen tro, berättar Andreas. Det är en otrolig blandning på de som kommer och våra trösklar är låga, här finns plats för alla. GF har blivit en plats där de, kanske för första gången, får beröras av den kristna tron. I uppdraget, vår ”mission”, ligger också att berätta om vår tro.
– Vi är måna om att berätta vilka vi är och vad vi står för. Både för publiken men också för artisterna. En del av de artister vi bjuder in är inte uttalat troende, även där är vi tydliga med vilka vi är och i vår bokningsbekräftelse erbjuder vi alltid möjlighet till förbön, säger Sara.

Text: Marita Good, kommunikatör
Foto: Mikael Good och Johan Lundén