– Om jag ska vara ärlig var det inte självklart för mig att vara med på den här intervjun. Vår familj vill leva så hållbart som möjligt, men när vi pratar om vår livsstil kan det framstå som präktigt, inleder Simon Röstedal med frun Emelie vid sin sida. Samtidigt vill vi ju dela med oss av våra tankar kring hur vi alla kan göra aktiva val för att ta hand om miljön.
Simon och Emelie träffades första gången för snart 13 år sedan på Bödagården. 2013 gifte de sig och flyttade till Vetlanda. Idag bor de i ett hus, som för tillfället renoveras, tillsammans med barnen Hilding och Sigvard. Simon och Emelie beskriver att de båda har klassiska alliansbakgrunder. Simon växte upp i Myresjö strax utanför Vetlanda och familjen tillhörde ortens alliansförsamling. Emelie har en liknande uppväxt i Sävsjö.
– Det har aldrig varit främmande att vara i naturen vilket vi nog har med oss från UV-scout. Där lades en grund för det självklara i att ta hand om miljön. Däremot var miljöfrågor inte en stor grej i min familj, berättar Simon och Emelie fortsätter.
– Jag gick också i scouterna. För mig har Gud alltid blivit större när jag är i naturen och kan förundras över allt det vackra. Jag kommer honom närmare där. I min familj var det inte heller prat om miljön. Samtidigt var det självklart att exempelvis inte konsumera mer än nödvändigt, laga diverse prylar och alltid äta upp maten.
Emelies starka miljöintresse kom att växa under tonåren, bland annat genom flera internationella vistelser. Ett intresse som smittat av sig på Simon och som växt sig så starkt att det även blivit hans eget. Jag frågar om det har varit självklart att koppla ihop engagemanget för hållbarhet med tron. Det direkta svaret från Simon är nej, men sedan stannar han upp och börjar resonera.
– Man kan se det på två sätt. Å ena sidan ser vi vad som händer med miljön och vilka konsekvenser det får för naturen och människan. Forskningsrapporterna ger en tydlig bild av detta. Å andra sidan har jag trott på Gud sedan jag var liten. Och vem vet vilken livssyn jag hade haft annars. Jorden är Guds skapelse och tron i sig är en anledning till att bry sig om miljön. Emelie beskriver att hennes miljöengagemang utgår från flera aspekter.
– Jag tänker att Gud är tydlig med att vi människor ska ta hand om jorden. Jag tänker också att vi ska ta hand om den för varandras skull. Det mesta i dagens forskning pekar på att vi i västvärlden till stor del ligger bakom miljöproblemen. Så med den kunskap vi har idag kring miljöproblem som människor drabbas av, kombinerat med att vi ska ta hand om Guds skapelse, tycker jag det är nödvändigt att bry sig.
Nu för tiden tänker Simon och Emelie knappt på alla val de trots allt gör i vardagen. De menar att omställningen var det tuffaste.
– Det handlar inte om att man måste bli extrem, men tänk om alla kan bidra med några saker. Det finns massor av möjligheter, och det känns både roligt och tillfredsställande att få göra något, säger Simon.
Emelie och Simon har bland annat satsat på flera aktiva val vad gäller maten, som har stor miljöpåverkan. Det innebär att de endast äter vegetarisk mat och fisk hemma. Däremot äter de kött om de blir bjudna. De tittar aldrig på utgångsdatum, utan smakar och luktar på maten. I affären väljer de ekologisk eller närproducerad mat. De har också valt att ”äta i säsong”, vilket exempelvis innebär att de under vintern äter mycket kål och morötter.
För några år sedan valde familjen att sälja en av sina bilar och köpa en lådcykel. De bestämde sig för att i ur och skur cykla inom Vetlanda.
– Till en början kändes det som ett svårt beslut, men efter ett tag insåg vi att det gör vår vardag både roligare och bättre. När man väl vant sig vid rutinen är det jättehärligt att få komma ut. Det är ett smidigt sätt att ta sig till förskolan med barnen och vi får alltid bra parkeringsplats vid affären. Det finns såklart tillfällen när det inte funkar att cykla och då får vi ta bilen, berättar Emelie.
En stor utmaning med deras livsstil är ibland att få tiden att räcka till. De försöker handla begagnat, men för att hitta rätt saker krävs mycket tid och energi. Ibland krävs det också efterforskningar för att välja rätt vid större inköp.
– Exempelvis behöver vi köpa nya sängar. Och det är en hel del att sätta sig in i för att kunna bestämma vad som är bäst ur miljösynpunkt. Men när det gäller vardagliga inköp är det ingen stor grej längre, säger Emelie.
Genom Emelies jobb på Erikshjälpen ser hon dagligen stora utmaningar i miljö och rättvisefrågor världen över. Vid middagsbordet blir det därför ofta naturligt att prata med sonen Hilding om hur bra vi har det i Sverige, och att det finns andra som har mycket sämre levnadsvillkor. I samtalen väver de ibland in att jorden är Guds skapelse som vi behöver ta hand om och att människor i andra länder påverkas av våra val och beteenden.
– Människan, miljön och skapelsen hänger ihop och det är viktigt att barnen får med sig det tidigt. Om det landar i hjärtat är det lättare att göra val som gynnar miljön även om det blir jobbigt för en själv ibland, tänker Emelie. I kyrkan fokuseras det ofta på det sociala ansvaret och Simon tror att särskilt vi vuxna behöver ett större mått av skapelseperspektiv. För den generation som växer upp idag är det mer naturligt att prata om de här frågorna. Emelie drömmer om en församling där unga och vuxna tillsammans lever närmare hållbarhetsfrågorna och att SAM är i framkant inom området.
– Tänk om vi som SAM-församlingar i större utsträckning kunde bli miljödiplomerade och att vår miljöpåverkan fick vara en ständig fråga i styrelser och på årsmöten. I kyrkan pratar vi om glada givare och att det ger ringar på vattnet i våra liv. Jag tänker att samma princip kan gälla för miljöengagemang. Vi har möjlighet att ta hand om och ge tillbaka till skapelsen. Då kommer både vi, planeten och våra medmänniskor att må bättre.
Text: Karin Flygare, kommunikationsansvarig
Foto: Carolina Olofsgård
Röstedal tipsar
• Hitta din inre motivation, kanske är det utifrån att jorden är Guds skapelse.
• Börja med förändringar i det lilla som känns roligt och lätt.
• Laga vegetarisk mat, till en början ett par gånger i veckan.
• Ta mindre portioner av kött om du äter det. Lägg till en bönsallad eller en extra grönsak istället.
• Utmana barnen eller en annan familj i att minska på svinnet genom en tävling där man väger sitt matavfall.
• Cykla eller åk kollektivt till jobbet (om det är möjligt). Passa på när det är fint väder.
• Köp begagnat och laga prylar och kläder.
• Välj bort reklam i brevlådan och mailen så minskar du onödig köpstress.