ENTREPRENÖRSKAP I SÖDRA AFRIKA
Närmare 740 miljoner människor i världen lever under fattigdomsgränsen. Över hälften av dem finns i Afrika, söder om Sahara.1 Länder och samhällen har inte utvecklats som de kunde ha gjort, på grund av exempelvis konflikter, korruption och arvet från kolonialismen. Här har SAM funnits sedan början av 1900-talet, med en längtan att få se Guds rike växa fram. Genom alla år har önskan varit att möta människors andliga behov såväl som fysiska och sociala.
I stor utsträckning ser västvärlden på de afrikanska staterna som biståndsmottagare i stället för en marknad för handel, något som hade kunnat leda till bättre ekonomisk utveckling. Det synsättet påverkar både vårt eget förhållningssätt till kontinenten och afrikanernas syn på sig själva.2 Bistånd gör i många sammanhang nytta, men för att få en långsiktig förbättring tror vi att företagande är en viktig faktor.
En förändring måste börja inifrån, initierad och driven av afrikaner som lever i Afrika och förstår hur Afrika fungerar. Därför vill vi alltmer rikta våra insatser mot att möjliggöra för afrikaner att själva starta och utveckla företag. Genom våra kontaktnät identifierar vi lokala entreprenörer som har vilja och förmåga att bygga upp hållbara företaganden, som kan lyfta individer och samhällen ur extrem fattigdom. Dessa vill vi stödja med kunskap, kontakter och finansiering genom förmånliga lån.
Vi vill vara med och bidra till en entreprenörsanda. Något som växer fram från gräsrotsnivå och som lyfter människor från beroendeställning till självständighet. Vi tror på det som börjar i liten skala och växer i takt med dem som leder initiativet. Vår vision är att se blomstrande afrikanska samhällen där alla människor kan leva med värdighet och få tillgång till livets grundläggande förnödenheter, så som vi tror att Gud har tänkt för sin skapelse. Därför vill vi ge vårt stöd till lokala entreprenörer och företagsinitiativ i södra Afrika, som vi har förtroende för.
Så här arbetar vi i södra Afrika.

Estefano satsar på Moçambique >
Entreprenör som utbildar och sysselsätter.
Fokus på hållbar odling
Hunger är starkt sammankopplat med fattigdom. Idag lever runt 821 miljoner människor med otillräcklig tillgång till mat, och hunger är en av de främsta dödsorsakerna i världen. Kronisk hunger får långsiktiga effekter för både människors hälsa och samhällens utveckling.1
För att möta detta enorma behov arbetar SAM strategiskt med att främja hållbara jordbruk med modern teknik, i kombination med att stödja lokalt entreprenörskap. Vi ser många vinningar med att låta dessa två målsättningar kroka i varandra. I vårt arbete vill vi skapa en gynnsam miljö för att nya affärsinitiativ ska startas och utvecklas, samtidigt som hållbara jordbruks- och markanvändningsmetoder främjar hälsa och välbefinnande och skyddar naturresurser för framtida generationer. På grund av klimatrelaterade naturkatastrofer, såsom extrem torka och översvämningar, är ytterligare ett perspektiv av arbetet att stärka människors motståndskraft mot dessa genom att säkra livsmedelstillgången.
I nuläget arbetar vi bland annat med digitala utbildningar för entreprenörer och jordbrukare i södra Afrika, parallellt med finansiellt stöd. Kurserna utbildar i klimatsmart odlingsteknik och försäljningsstrategier.
Några av de odlingstekniker vi lär ut

Hydroponik och akvaponik
Hydroponik är odling av grönsaker utan jord där gödningsmedel tillsätts i flytande form. Akvaponik inkluderar odling av fisk och kombineras med hydroponik. Fiskens avföring ger växterna näring och växterna renar vattnet för fisken. Detta sätt att odla kan spara upp till 90 % vatten jämfört med konventionell odling. Slutprodukterna från akvaponik är både grönsaker och ätbar fisk.

Vattenbesparande odlingsbäddar
I våra odlingsbäddar kombineras konventionell grönsaksodling med en sluten bevattningscykel. Grönsakerna rotar sig i en blandning av jord och gödning. Odlingsbädden är en enkel konstruktion som skapar odlingsmöjlighter för många i enkla förhållanden. De kan till stor del tillverkas av lokalt material.

DWC (Deep Water Culture)
I DWC-odlingsmetoden befinner sig växternas rötter i en näringsrik och syreberikad vattenlösning. En pump transporterar näringslösningen från en vattenreservoar till planteringsområdet och sedan tillbaka till reservoaren. Denna odlingsmetod kan hållas mycket enkel och drivas med solenergi på ett litet utrymme.

NFT (Nutrient Film Technology) och DFT (Deep Floating Technology)
Vid denna typ av odling rotar sig växterna i ett oorganiskt substrat som placeras i rör eller bassänger. Med DFT befinner sig rotspetsarna ständigt i näringsrikt vatten. Med NFT strömmar vattnet bara sporadiskt genom systemet. En pump säkerställer en regelbunden vattencirkulation. Denna typ av odling lämpar sig också för höga växter som tomater eller gurkor.

Odling med A-ramar
Växterna växer på nästan vertikalt placerade planteringsskivor. Dessa ligger på ramar, som på grund av sin form kallas A-ramar. Rötterna hänger fritt i luften på insidan. Med jämna mellanrum förses rötterna med näringsrikt vatten genom en spraydimma. Tack vare denna odlingsmetod får man mycket odlingsyta på liten markyta. Detta system lämpar sig för grönsaker som växer kompakt, t.ex. sallad, kål och örter.
Vår önskan är att på sikt bygga så kallade utbildningshubbar, där innovativ teknik kombineras med kunskap och erfarenhet från olika områden inom livsmedelsproduktionen. Förutom tillämpad forskning vill vi utbilda människor i olika yrken inom livsmedelskedjan, anpassade till respektive land. Växter, gödningsmedel, frön, växthus med mera ska produceras lokalt. Målet är att långsiktigt skapa förutsättningar för att respektive land ska kunna försörja sin befolkning med livsmedel och exportera överskott.
