ENTREPRENÖR­SKAP I SÖDRA AFRIKA

Närmare 740 miljoner människor i världen lever under fattigdomsgränsen. Över hälften av dem finns i Afrika, söder om Sahara.1 Länder och samhällen har inte utvecklats som de kunde ha gjort, på grund av exempelvis konflikter, korruption och arvet från kolonialismen. Här har SAM funnits sedan början av 1900-talet, med en längtan att få se Guds rike växa fram. Genom alla år har önskan varit att möta människors andliga behov såväl som fysiska och sociala.

I stor utsträckning ser västvärlden på de afrikanska staterna som biståndsmottagare i stället för en marknad för handel, något som hade kunnat leda till bättre ekonomisk utveckling. Det synsättet påverkar både vårt eget förhållningssätt till kontinenten och afrikanernas syn på sig själva.2 Bistånd gör i många sammanhang nytta, men för att få en långsiktig förbättring tror vi att företagande är en viktig faktor.

En förändring måste börja inifrån, initierad och driven av afrikaner som lever i Afrika och förstår hur Afrika fungerar. Därför vill vi alltmer rikta våra insatser mot att möjliggöra för afrikaner att själva starta och utveckla företag. Genom våra kontaktnät identifierar vi lokala entreprenörer som har vilja och förmåga att bygga upp hållbara företaganden, som kan lyfta individer och samhällen ur extrem fattigdom. Dessa vill vi stödja med kunskap, kontakter och finansiering genom förmånliga lån.

Vi vill vara med och bidra till en entreprenörsanda. Något som växer fram från gräsrotsnivå och som lyfter människor från beroendeställning till självständighet. Vi tror på det som börjar i liten skala och växer i takt med dem som leder initiativet. Vår vision är att se blomstrande afrikanska samhällen där alla människor kan leva med värdighet och få tillgång till livets grundläggande förnödenheter, så som vi tror att Gud har tänkt för sin skapelse. Därför vill vi ge vårt stöd till lokala entreprenörer och företagsinitiativ i södra Afrika, som vi har förtroende för.

1. globalamalen.se | 2. "Afrika – framtidens kontinent", Richard Dowden

Så här arbetar vi i södra Afrika.

Image

Estefano satsar på Moçambique >

Entreprenör som utbildar och sysselsätter.

Image

Mätta den hungrige >

Daniel utbildar i södra Afrika.

Fokus på hållbar odling

Hunger är starkt sammankopplat med fattigdom. Idag lever runt 821 miljoner människor med otillräcklig tillgång till mat, och hunger är en av de främsta dödsorsakerna i världen. Kronisk hunger får långsiktiga effekter för både människors hälsa och samhällens utveckling.1

För att möta detta enorma behov arbetar SAM strategiskt med att främja hållbara jordbruk med modern teknik, i kombination med att stödja lokalt entreprenörskap. Vi ser många vinningar med att låta dessa två målsättningar kroka i varandra. I vårt arbete vill vi skapa en gynnsam miljö för att nya affärsinitiativ ska startas och utvecklas, samtidigt som hållbara jordbruks- och markanvändningsmetoder främjar hälsa och välbefinnande och skyddar naturresurser för framtida generationer. På grund av klimatrelaterade naturkatastrofer, såsom extrem torka och översvämningar, är ytterligare ett perspektiv av arbetet att stärka människors motståndskraft mot dessa genom att säkra livsmedelstillgången.

I nuläget arbetar vi bland annat med digitala utbildningar för entreprenörer och jordbrukare i södra Afrika, parallellt med finansiellt stöd. Kurserna utbildar i klimatsmart odlingsteknik och försäljningsstrategier.

1. globalamalen.se

Några av de odlingstekniker vi lär ut

Image

Hydroponik och akvaponik

Hydroponik är odling av grönsaker utan jord där gödningsmedel tillsätts i flytande form. Akvaponik inkluderar odling av fisk och kombineras med hydroponik. Fiskens avföring ger växterna näring och växterna renar vattnet för fisken. Detta sätt att odla kan spara upp till 90 % vatten jämfört med konventionell odling. Slutprodukterna från akvaponik är både grönsaker och ätbar fisk.

Image

Vattenbesparande odlingsbäddar

I våra odlingsbäddar kombineras konventionell grönsaksodling med en sluten bevattningscykel. Grönsakerna rotar sig i en blandning av jord och gödning. Odlingsbädden är en enkel konstruktion som skapar odlingsmöjlighter för många i enkla förhållanden. De kan till stor del tillverkas av lokalt material.

Image

DWC (Deep Water Culture)

I DWC-odlingsmetoden befinner sig växternas rötter i en näringsrik och syreberikad vattenlösning. En pump transporterar näringslösningen från en vattenreservoar till planteringsområdet och sedan tillbaka till reservoaren. Denna odlingsmetod kan hållas mycket enkel och drivas med solenergi på ett litet utrymme.

Image

NFT (Nutrient Film Technology) och DFT (Deep Floating Technology)

Vid denna typ av odling rotar sig växterna i ett oorganiskt substrat som placeras i rör eller bassänger. Med DFT befinner sig rotspetsarna ständigt i näringsrikt vatten. Med NFT strömmar vattnet bara sporadiskt genom systemet. En pump säkerställer en regelbunden vattencirkulation. Denna typ av odling lämpar sig också för höga växter som tomater eller gurkor.

Image

Odling med A-ramar

Växterna växer på nästan vertikalt placerade planteringsskivor. Dessa ligger på ramar, som på grund av sin form kallas A-ramar. Rötterna hänger fritt i luften på insidan. Med jämna mellanrum förses rötterna med näringsrikt vatten genom en spraydimma. Tack vare denna odlingsmetod får man mycket odlingsyta på liten markyta. Detta system lämpar sig för grönsaker som växer kompakt, t.ex. sallad, kål och örter. 

Vår önskan är att på sikt bygga så kallade utbildningshubbar, där innovativ teknik kombineras med kunskap och erfarenhet från olika områden inom livsmedelsproduktionen. Förutom tillämpad forskning vill vi utbilda människor i olika yrken inom livsmedelskedjan, anpassade till respektive land. Växter, gödningsmedel, frön, växthus med mera ska produceras lokalt. Målet är att långsiktigt skapa förutsättningar för att respektive land ska kunna försörja sin befolkning med livsmedel och exportera överskott.

Image

Utmaning #2 - ARBETSLÖSHET

 

Estefano Carlos växte upp i en fattig familj i södra Afrika. Han har förändrat sin livssituation genom entreprenörskap. Idag lär han upp unga personer från fattiga förhållanden i olika yrken så att de blir självförsörjande och bidrar till familjens och samhällets utveckling.

Estefano växte upp under fattiga förhållanden i norra Moçambique. Redan vid åtta års ålder började han rosta och sälja jordnötter med en liten vinst. Därefter ägnade han sig åt andra affärsverksamheter och kunde senare finansiera sin utbildning.

Efter utbildningen har Estefano utvecklats som företagare inom flera områden. Idag utbildar han människor inom olika yrkesområden, varav majoriteten kommer från fattiga förhållanden. I hamnstaden Pemba har han byggt upp ett utbildnings- och produktionscenter. Här får lärlingar lära sig olika yrken inom byggbranschen, snickeri och grönsaksodling med hydroponiska (vattenbesparande) system.

En specifik händelse hösten 2022 ger oss exempel på hur människor blir utrustade. Estefano var ute och gick i staden Nampula. När han passerade en stor nybyggnation kom en ung man fram till Estefano och frågade om han kände igen honom. Mannen hade varit lärling hos Estefano i Pemba tre år tidigare och lärt sig att bygga hus. Nu var han byggledare för den här nyproduktionen med ansvar för ett helt arbetslag, och kunde tack vare det försörja sin familj.

Vår strategi

 

Genom våra utbildningshubbar kombinerar vi innovativ teknik, kunskap och erfarenhet inom olika områden av matproduktion.

Vår vision är att se blomstrande afrikanska samhällen där alla människor kan leva med värdighet och få tillgång till livets grundläggande förnödenheter, inklusive näringsriktig mat och meningsfulla sysselsättningsmöjligheter. Vi tror på en framtid där de afrikanska samhällena kännetecknas av hållbar utveckling och rättvis tillväxt, där människor har möjlighet att uppnå sin fulla potential.

Hur arbetar vi för detta?

Vi ser att entreprenörskap är en viktig drivkraft för ekonomisk utveckling och sociala framsteg. Vi verkar för att skapa en gynnsam miljö för att nya affärsinitiativ ska startas och utvecklas. Genom att stödja nystartade företag och småföretag vill vi stödja skapandet av arbetstillfällen och ekonomiska möjligheter i hela Afrika.

En viktig del är arbetet med hållbara odlingsmetoder för att främja miljöförvaltning och garantera livsmedelssäkerhet. Genom hållbara jordbruks- och markanvändningsmetoder strävar vi efter att främja hälsa och välbefinnande samtidigt som vi skyddar våra naturresurser för framtida generationer.

Utbildningshubbar

I de utbildningshubbar vi önskar utveckla kombineras innovativ teknik, kunskap och erfarenhet från olika områden inom livsmedelsproduktionen. Förutom tillämpad forskning vill vi utbilda människor i olika yrken inom livsmedelskedjan, anpassade till respektive land. Växter, gödningsmedel, frön, växthus etc. ska produceras lokalt. Målet är att långsiktigt skapa förutsättningar för att respektive land ska kunna försörja sin befolkning med livsmedel och exportera överskott.

Våra metoder

 

Vi arbetar med matproduktion genom hållbar odling och använder vattenbesparande tekniker.

Akvaponik och hydroponik

Akvaponik är en odlingsmetod som kombinerar hydroponik och akvakultur i ett slutet system. Hydroponik är odling av grönsaker utan jord genom att tillsätta flytande gödningsmedel. Akvaponik innebär odling av fisk. Fiskens avföring tjänar som näringsämnen för växterna. Växterna i sin tur renar vattnet för fisken genom att absorbera dessa ämnen. Kopplingen mellan akvakultur och hydroponik sker genom rörsystem där vattnet anpassas efter behov. Detta sätt att odla kan spara upp till 90 % vatten jämfört med konventionell odling. Odlingen blir på så sätt inte beroende av jordkvaliteten eller regnperioderna. Slutprodukterna från akvaponik är både grönsaker och ätbar fisk.

Odlingsbäddar

I våra odlingsbäddar kombineras konventionell grönsaksodling med en sluten bevattningscykel. Grönsakerna rotar sig i en blandning av jord och gödning. Vatten cirkulerar under detta lager och tas upp till rötterna genom kapillärverkan. Överskottsvattnet rinner tillbaka till en vattentank, varifrån en pump transporterar det tillbaka till bädden. Denna odlingsmetod kan också kombineras med akvakultur. 
Odlingsbädden är en enkel konstruktion som skapar odlingsmöjlighter för många i enkla förhållanden. De kan till stor del tillverkas av lokalt material.

DWC (Deep Water Culture)

I DWC-odlingsmetoden befinner sig växternas rötter i en näringsrik och syreberikad vattenlösning. En pump transporterar näringslösningen från en vattenreservoar till planteringsområdet, där den förser växterna med näringsämnen. I slutet av planteringsområdet kan vattnet rinna tillbaka till vattenreservoaren. I planteringsområdet kan antingen flytande plattor hålla grönsakerna på vattnet eller korgar fyllda med t.ex. expanderad lera. Denna odlingsmetod kan hållas mycket enkel. Africa Food Garden Box tillhandahåller den teknik som krävs för att driva ett sådant system med solenergi på ett litet utrymme.

Image

NFT (Nutrient Film Technology) och DFT (Deep Floating Technology)

Vid denna typ av odling rotar sig växterna i ett oorganiskt substrat som placeras i rör eller bassänger. Med DFT befinner sig rotspetsarna ständigt i näringsrikt vatten. Med NFT strömmar vattnet bara sporadiskt genom systemet. En pump säkerställer en regelbunden vattencirkulation. Denna typ av odling lämpar sig också för höga växter som tomater eller gurkor.

Image

A-Ramar

Växterna växer på nästan vertikalt placerade planteringsskivor. Dessa ligger på ramar, som på grund av sin form kallas A-Ramar. Rötterna hänger fritt i luften på insidan. Med jämna mellanrum förses rötterna med näringsrikt vatten genom en spraydimma. Tack vare denna odlingsmetod får man mycket odlingsyta på liten markyta. Detta system lämpar sig för grönsaker som växer kompakt, t.ex. sallad, kål och örter. 
Denna lösning är tekniskt sett mer komplicerad än andra system, eftersom högre pumpkapacitet används och en tillförlitlig strömförsörjning måste finnas tillgänglig. En högre avkastning per ytenhet motiverar denna teknik, särskilt i tätbefolkade områden. Aeroponikodling sparar upp till 90 % vatten.

Image