Marita GoodSAU

En välbehövlig paus från vardagen

Efter att ha pausat SAU:s familjeläger några gånger, bland annat på grund av coronapandemin, är det i midsommar dags att arrangera SAU:s familjeläger för 25:e gången. Jag fick möjlighet att träffa några av ledarna; Malin, Harald och Linus.

– Jag har varit med på supermånga SAU-arrangemang men detta är ett område som jag kan väldigt lite om. Familjerna som kommer har en helt annan livssituation än den jag är van vid. Här vill jag finnas med och göra vad jag kan för att alla ska trivas. Det känns också jättekul att jag och min fru får göra detta tillsammans, berättar Harald.

För Linus del var det lite av en slump att ställa upp som ledare.

– Jag såg ett inlägg på Instagram och kände direkt att detta vill jag vara med på. När jag sedan ringde min fru, visade det sig att hon också sett inlägget och känt precis likadant. Jag vet ju att man ibland behöver en paus från sina barn, då är vi ändå två. Jag förstår att man som ensamstående förälder kan behöva lite avlastning.

Till lägret kommer familjer från många olika sammanhang. En del har haft kontakt med någon av SAM:s församlingar eller en annan församling sedan tidigare. Andra har hittat lägret genom att söka på internet, utan någon egentlig koppling till en kyrka. Förhoppningen är att lägret ska bli mer än bara några dagars avkoppling.

– Vi hoppas att lägret ska leda till är att familjerna får ett större nätverk, dels genom kontakten med varandra men det skulle också vara fint om vi kan hjälpa dem att hitta en gemenskap i en församling i vårt närområde, eller en församling där familjen bor. Vi vill att lägret ska vara ett sätt för familjen att få en mer långsiktig kontakt i vardagen, det säger Malin Rosman som är barnkonsulent i SAU och den som ansvarar för familjelägret.

– Idag möts man som förälder av oerhört många krav. Även om man är två som delar på ansvaret är det svårt att räcka till. Hur är det då om man är ensam? Malin fortsätter:

– Jesus vände sig alltid till de mest utsatta i samhället, de som ingen annan såg, de ensamma och till barnen. Som kyrka tänker jag att det är en oerhört viktig uppgift för oss.

Text: Marita Good Foto: Pixabay


För att så många familjer som möjligt ska få komma med behövs en hel del praktisk hjälp. Du kan t ex i förväg laga mat eller baka en kaka som vi kan ta med oss till lägret. Det sänker kostnaden och underlättar för de som ansvarar i köket. Vi behöver även ytterligare några ledare.
Kontakta Malin, malin.rosman@sau.nu eller ring 076-349 84 23 om du har möjlighet att hjälpa till.