Marita GoodKrönika

En spårning i höstas

I naturen kan jag sitta och bara vara. Suga in allt jag ser av den otroliga skapelsen från Gud. Krönika av Lina Boqvist, UV-scoutkonsulent

En helg i november deltog jag på ett arrangemang inom UV-scout. Morgonen startade med andakt och frukost, och sedan skickades ledarscouterna ut på spårning i patruller. Jag skulle gå och sätta mig på min kontroll. Det var mulet och lite halvkyligt. Några andra ledare skulle åt samma håll så vi slog följe. På vägen hittade vi en plats med massvis av svamp. Vi stannade, fascinerades av mängden, plockade några och gick vidare. Vi traskade genom skog, över steniga partier och våtmarker. Samma stig som våra patruller hade framför sig. När jag kom fram till min kontroll bredde jag ut liggunderlaget och satte mig ner. De andra gick vidare till sina stationer och det blev helt tyst.

I naturen kan jag sitta och bara vara. Suga in allt jag ser av den otroliga skapelsen från Gud, känna hans närvaro som starkast och skapa tid för att reflektera eller tömma hjärnan. Det är här jag återhämtar mig, hittar tillbaka och landar. Jag hade med mig spagettin som ledarscouterna skulle göra en råbandsknop av, tog fram lite att tugga på, lutade mig tillbaka och njöt. Njöt av tystnaden, doften och lugnet. Njöt av att få ta del av en helt otrolig miljö och natur.

UV-scout, miljö och Gud passar som handen i handsken och speglar UV-scout som verksamhet. Vi ger verktyg och förståelse för vad naturen gör och hur vi tar hand om den, och om de vi har omkring oss, på bästa sätt. UV-scout är en verksamhet som förändrar och skapar en bättre framtid. En verksamhet som ger utrymme för kreativitet och där man får komma som man är. UV-scout har format mig till den jag är idag. Nu vill jag föra vidare till yngre vad jag fått växa i och lära mig.

Det finns forskning från Högskolan i Gävle om att ”Barn som förstår naturen skyddar den”. I linje med det här påståendet skapar UV-scout möjligheter för barn och unga att uppmärksamma och se allt gott som finns i naturen. Och vi bygger också förståelse för att Gud, som älskar oss över allt annat, skapade allt det komplexa och fantastiska för att vi ska få njuta av och använda naturen. (1 Mos 2:15)

Tillbaka till uppdraget i skogen. När scouterna kom i mål efter rundan och berättade om hur de tagit sig an alla utmaningar under spårningen blev jag stolt. Stolt för att ledarscouterna är kloka, vettiga, bryr sig om naturen och sin patrull och att de under spårningen fått se nya sidor av varandra och naturen. Nästa gång du går ut på en promenad i skogen, ta med dig något gott att tugga på, stanna upp en stund, kanske till och med slå dig ner på ett liggunderlag.

Lyssna och titta runt omkring dig, på träden som sträcker sig mot himlen eller stjärnorna som lyser i mörkret. Njut av tystnaden, lugnet och Guds fantastiska skapelse.

TEXT: LINA BOQVIST

FOTO: PRIVAT