Marita GoodInternationellt arbete, Utbildning

Bibelskolan – en tillgång för hela samhället

Vi tror att utbildning är en väg ur fattigdom. Men för att se verklig förändring behövs mer och vem kan bättre förändra människan på djupet än Gud själv. Läs om Sebastiao vars liv förändrades när han tog emot Jesus.

När livet går sönder och människan är blottad och sårbar är ofta tillfällen då Gud blir som mest synlig. Detta hände för Sebastiao i Mocambique. När Sebastiao förlorade jobbet blev han lämnad av sin sambo. Han stod då ensam kvar med sina två döttrar, fyra och sex år gamla.
– Jag mådde jättedåligt och jag började dricka mycket. Hur skulle jag klara av att ta hand om mina tjejer alldeles ensam? berättar Sebastiao.

En kväll när Sebastiao var ute hörde han några kvinnor prata om Jesus. Han stannade för att lyssna en stund och nästa dag gick han tillbaka för att höra mer.
– Jag hade många frågor och när de inte kunde svara på alla tog de mig med till en pastor. Där accepterade jag Jesus som min frälsare. Under mina två år som kristen har jag förändrats. Jag blir inte lika lätt stressad och tappar inte längre humöret.

Efter att ha tagit emot Jesus började Sebastiao fundera på att utbilda sig. Först tänkte han lära sig karate, men en kompis tipsade honom om bibelskolan där SAM:s internationella medarbetare Asante Manu är rektor. Sebastiao har lärt sig mer om den Gud han kommit att älska. Han träffar också människor från många församlingar och han har fått nya vänner, både bland lärare och elever.
– Det jag lärt mig på bibelskolan har varit både mer kraftfullt och användbart än vad karate skulle varit.

Hur ser Sebastiao på framtiden nu?
– Jag skulle vilja studera teologi på högre nivå. Här i Pemba behöver vi ännu fler högutbildade lärare så att undervisning kan ges på den nivån. Era pengar gör nytta här. Det ni gör är inte bara bra för oss som enskilda personer, utan det påverkar samhällsutvecklingen på ett positivt sätt här i Moçambique. Och mina två flickor, vi har det bra tillsammans idag.


Text: Marita Good

Foto: Diane Manu