Carolina OlofsgårdInternationellt arbete, Katastrofen efter cyklonen Idai 2

Missionsarbetare rapporterar från Moçambique

Missionsarbetarna Diane och Asante Manu befinner sig i Pemba i norra Moçambique och rapporterar om läget i landet.

Drygt en halv miljon människor i staden Beira är utan ström, telefon, internet och vattenförsörjning. 2,6 miljoner människor är drabbade på ett eller annat sätt. Många sitter fortfarande uppe i träd eller på hustak utan varken rent vatten eller mat.
– Stormen började i torsdags kväll. På söndagen landade de första flygen med förnödenheter och hjälppersonal. I själva Beira fanns redan en viss katastrofberedskap med reserver av mat och sjukvårdsmaterial. Nu kommer allt fler hjälporganisationer, men vägen in till staden har varit helt avskuren av en bred, vild flod, skriver Diane.
Det fanns varningar utfärdade för evakuering, men Diane berättar att många blev strandade i främmande och översvämmade byar. Många hade inte heller ekonomiska möjligheter att ge sig av.

Strandsatta människor

I Beira uppskattas ca 90% av husen vara totalförstörda. Vissa byar är helt bortspolade. Ingen vet hur många som har förlorat livet.
– Sjukhus och andra byggnader är utan tak. Många av de skadade och döda träffades av delar av flygande tak, grenar eller hela träd som lyfts upp med rötterna. Helikoptrar flyger för att rädda strandsatta människor. Men de hinner inte rädda alla. Ett team hade lämnat några människor i ett träd för att åka och lämna av sin fulla last med folk och tanka. När de kom tillbaka var vattnet tre meter högre och av människorna och träden fanns inga spår, berättar Diane.

Fokus på att hjälpa

Många missionsarbetare och andra biståndsarbetare lämnar sina vanliga uppgifter och fokuserar nu på katastrofen.
– Folk hjälper ju varandra så gott det går. Det mesta av uppröjningsarbetet av gatorna har tydligen gjorts av invånarna själva, med bara händerna. För det är viktigt att de fordon som finns kan cirkulera, fortsätter Diane.
Solcellslampor delas ut i drabbade områden. De kan användas för att ladda telefoner. I Beira är det många som tar sig till flygplatsen då det finns generatorer där. På så sätt kan mobiltelefoner laddas. På fredag kommer ett stort skepp med generatorer, bränsle och ytterligare förnödenheter att ge sig av från huvudstaden Maputo till Beira.

Faror

Regnet fortsätter att falla, vilket innebär stor risk för att fler vägar skärs av.
– Ytterligare faror är malaria eftersom myggorna har obegränsat med vatten att föröka sig i. Kolera som sprids i infekterat vatten är också en fara, liksom sårinfektioner där det råder brist på mediciner. Tänk dig själv att gå blöt i smutsigt vatten, dag ut och dag in, skriver Diane.
Övergivna hus, kontor, affärer och andra arbetsplatser riskerar plundring. Det kan därför vara en svår avvägning att våga lämna och sätta sig säkerhet.
– Förmodligen kommer många familjer som har råd låta kvinnor och barn resa iväg, medan männen stannar kvar, tror Diane.

Hela årets gröda har naturligtvis förstörts. Frågan nu är om man kommer kunna så och plantera där man tidigare odlade eller om all matjord spolats bort? Nästa regn kommer mycket lättare att ta med sig den lilla jord som eventuellt finns kvar.

Oro och maktlöshet

Diane och Asante upplever att människor i Pemba och på andra platser i landet är oroliga och det enda som pratas om är katastrofen. Många har familjemedlemmar i staden Beira och undrar hur det har gått för nära och kära. Det finns också en frustration mot regeringen som man tycker skulle handla snabbare i den situation som är.

På frågan hur de själva upplever situationen svarar de:
-Vi känner en maktlöshet när man inte kan göra mer. Det är långt till Beira från oss, men vi söker sätt att hjälpa i det lilla. Förmedla information både här i landet och hem till Sverige, men också att uppmuntra människor att göra vad vi kan för att hjälpa. Vi hoppas att tillsammans med andra här i Pemba kunna få iväg en hjälpsändning med bland annat mat, kläder och myggnät till Beira. Vi lider med anhöriga som inte kan begrava sina döda på grund av vattenmassorna. Det skapar en obehaglig situation i det varma vädret.

Avslutningsvis skriver Diane och Asante:
– Be om Guds omsorg om alla de drabbade och om de som riskerar sina liv för att hjälpa till i denna riskfyllda fas.

Insamling

Svenska Alliansmissionen samlar in medel till den humanitära katastrofhjälpen i Moçambique och närliggande länder. Insamlade medel distribueras via samfundets samarbetsorganisationer.

GE EN GÅVA HÄR >

Du kan också ge en gåva via:

  • Swish 123 138 89 82
  • BG 140-0753

Märk inbetalningen ”katastrofhjälp”.




Foto: Mercy Air