Denna text är framtagen av Equmeniakyrkan, med vissa justeringar.

Video har aldrig varit så populärt som nu och det är fler och fler församlingar som börjar live-sända och spela in allt från predikningar, betraktelser och korta andakter till hela bibelstudier och gudstjänster. Det är en bra service till de som inte har möjlighet att komma till kyrkan, och något som sänker trösklarna då personer som är nyfikna kan få en uppfattning om hur det är i förväg.

Främst är det ekonomi och tekniska möjligheter som styr vilken lösning man väljer. Här ger vi lite tips för att komma igång. Vi fokuserar på Facebook och Youtube med mobiltelefon eller enkel videokamera med HDMI-anslutning.

Integritet

Filma eller live-sänd aldrig någon som inte har gett sin tillåtelse!

  • Fråga alltid de som medverkar på estraden så det är ok att de kommer med på live-sändningen. Barn 0-16 år behöver målsmans godkännande. Ungdomar 16 år och uppåt kan själva ge sitt samtycke.
  • Informera församlingen om att gudstjänsten/mötet live-sänds. (Extra viktigt om ni har personer med skyddad identitet i lokalen)
  • Var extra uppmärksam på att inte råka filma barn vars föräldrar inte givit tillåtelse.
  • Filma bara församlingen bakifrån.
  • Live-sänd inte under förbönsstund, ljuständning eller liknande. Zooma istället in på ett kors eller blomma på ett sätt att ingen kan komma med i bild av misstag.

Vid risk för att få med personer som inte gett sin tillåtelse, eller om några uttryckt sin oro, är det bra att placera kameran så det inte finns någon risk att få med någonting annat än det som händer ”på scenen”. Det kan också finnas en ”säker zon” i kyrksalen där man inte riskerar att komma med på bild ens bakifrån.

Internetuppkoppling

En förutsättning för en bra live-sändning är en stabil och snabb uppkoppling mot Internet. Det är då hastigheten ut/upp mot Internet (Uplink) som är viktig.

  • minst 3 Mbit för standardkvalitet
  • minst 5 Mbit för HD-kvalitet
  • minst 8 Mbit är alltid att föredra om det är möjligt
  • uppkoppling via 4G kan ibland gå bra
  • normalt är det alltid bäst att ansluta till lokalens bredband via Wifi eller helst nätverkskabel (för dator)

Dubbelkolla gärna hastigheten via bredbandskollen.se. Fungerar både för dator och mobiltelefon.

Ljudkvalitet

Den största utmaningen vid live-sändningar brukar vara ljudkvaliteten. Det bästa är om man kan få ljudet direkt från mixerbordet till datorn eller mobiltelefonen, men det är inte alltid möjligt. Det ställer också högre krav på ljudteknikern eftersom ljudet till live-sändningen ofta behöver en separat mixning. Ett alternativ är också en separat bra mikrofon som fångar ljudet i kyrksalen (se nedan).

Utrustning (exempel)

Tips om utrustningen

STIM och upphovsrätt

Om ni enbart ska sända via Facebook eller Youtube så krävs inget separat avtal med STIM. STIM har ett avtal med båda dessa plattformar som reglerar musikanvändandet. Där gäller istället Youtube och Facebooks egna villkor för musikanvändning. Ska ni sända via er egen hemsida så krävs ett STIM-avtal för musik online.

Läs mer om priser och villkor på stim.se.

Registrering av live-sändning

För att sända gudstjänster och annat live behövs inget tillstånd. Men när man gör planerade live-sändningar som allmänheten kan ta del av behöver de registreras tillsammans med en ansvarig utgivare. Det görs hos Myndigheten för press, radio och tv.

Snart lanserar myndigheten en smidig e-tjänst för registreringen och det går bra att avvakta med sin anmälan tills den är igång.

Länktips

https://www.facebook.com/help/799185466881268/?helpref=hc_fnav

https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=sv

https://support.google.com/youtube/answer/3367684?hl=sv

https://obsproject.com/sv