Loading Events
 • This event has passed.

Församlingslyftet

6 april 2019 KL 09:00

Mullsjö folkhögskola, 6 april kl. 9-16

SAM och SAU bjuder in till en heldag för styrelser, anställda, musiker, missionsråd, barn- och ungdomsledare samt andra intresserade. Välkommen till en viktig dag med föredrag, gemenskap och nätverkande!

Efter ett startfika i matsalen blir det en gemensam inledningssamling i aulan med Pär Alfredsson, Equmeniakyrkan. Därefter följer valbara seminarier och god mat. Max antal deltagare är 150 st, först till kvarn gäller.

Sista anmälningsdag 24 mars. Anmäl dig via formuläret längst ner på sidan.

Pris: 240 kr

Seminarier på förmiddagen

 • Styrelsens olika roller
  – Stefan Eriksson, administrativ chef SAM och Ulf Häggqvist, församlingskonsulent SAM
  En styrelse har ett flertal ansvarsområden och därför också flera roller. Till exempel som juridiskt ansvariga för ekonomi och fastigheter, som arbetsgivaransvariga för anställda och som andligt ledarskap för församlingen. Några av dessa roller kommer vi att fokusera på i detta seminarium.
 • Prisa Gud – lovsångens ursprung, mening och mål
  – Sara Vittgård, musikkonsulent SAM och SAU
  Med utgångspunkt från Chris Tomlins och Darren Whiteheads bok Heligt rop, tittar vi närmare på de sju hebreiska ord som i Psaltaren används för att prisa, tacka och lova Gud, där varje ord har en egen unik innebörd. Dessa sju ord hjälper oss att få en djupare förståelse för vad lovsång och tillbedjan är.
 • Hur möter vi milleniegenerationen?
  – Jacob Carlzon, generalsekreterare SAU
  Dagens unga ledare tillhör det som löst kallas för ”milleniegenerationen”, d.v.s. de som är födda ca 1982-1995. Den här gruppen skiljer sig från tidigare generationer på olika sätt. Vi tittar på hur den här gruppen utmärker sig och vilka utmaningar och möjligheter det medför för dagens och morgondagens kyrka.
 • Prata tro – om ungdomars upplevelse
  – Marie-Louise Alsäter, barnkonsulent SAU
  Att prata tro med barn och unga kräver en del av oss ledare idag. Hur får man igång samtalet? Hur kan man som församling stötta och tänka kring familjens roll i dessa frågor?
 • Förkunna för hela skapelsen – evangelisation och utvecklingsfrågor
  – Martin Ström, Internationell missionsledare SAM
  Vi ser först hur evangelisation är hjärtat i Guds mission och vilka konsekvenser det får för vårt internationella uppdrag. Vi lyssnar därefter till Bitte Arrehn från Erikshjälpen som berättar om hur vi tillsammans kan verka för barns rätt till en familj i världen och möjligheten att bli barnrättsambassadör i SAM genom ett nytt initiativ.

Seminarier på eftermiddagen

 • Ledarskap – att följa Jesus och vara ett föredöme
  – Ulf Häggqvist, församlingskonsulent SAM och Lars-Gunnar Jonsson, Nationell missionsledare SAM
  ”Ha mig till föredöme liksom jag har Kristus till föredöme”, skriver Paulus till sina vänner i Korinth. (1 Kor 11:1). Kanske studsar vi till både du och jag inför Paulus ord med tankar som ”vem är jag att säga så här, hur ska jag kunna räcka till i så fall?”. Men ändå, ledarskap i en Kristen församling har vissa förutsättningar för att kunna leda andra på rätt väg.  Det är genom att själv följa Jesus jag kan leda andra till mer Kristuslikhet. Det är genom att leda genom exempel som jag kan vara en ledare att ta rygg på. Om detta ska vi tala i vårt seminarium om ledarskap.
 • Flyktingsituationen – sorg, frustration och integration
  – Roland Oscarsson, integrationssamordnare SAM och Ulrica Heidari, integrationsansvarig i Pingstkyrkan Jönköping
  Efter flera års väntan har ett stort antal flyktingar utvisningshot över sig. Många av oss följer deras kamp och vånda i en utdragen asylprocess. Samtidigt gläds vi åt alla som fått asyl, och står inför nya utmaningar i hur de ska integreras i dagens Sverige. Ulrica Heidari och hennes man Amir från Iran har fått leda många afghanska flyktingar till tro. Tillsammans med Roland delar hon erfarenheter och ger tips på hur vi kan gå tillväga i detta viktiga arbete.
 • Nu går vi VIDARE – nya församlingar på nya platser
  – Jonas Melin, pionjärkonsulent SAM
  Nio samfund och organisationer har satt upp ett gemensamt nationellt mål. Senast 2025 ska vi plantera fler nya församlingar än vad som läggs ner. Vad kan församlingarna i SAM göra för att bidra till att detta mål uppfylls? Vad kan din församling göra för missionen i Sverige?
 • Trygga miljöer för barn och ungdomar
  – Marie-Louise Alsäter, barnkonsulent SAU
  Hur gör vi det tryggt både andligt och fysiskt för de barn och ungdomar som kommer till våra samlingar? Hur kan vi tänka kring dessa frågor?  Tar vi upp det i ledargruppen/församlingen och hur kan man ta upp det? Seminariet består också av en frågestund och samtal i grupper.
 • Förkunna för hela skapelsen – frälsning och miljö
  – Martin Ström, Internationell missionsledare SAM och Jacob Carlzon, generalsekreterare SAU
  Både människor, djur och allt skapat är föremål för Guds återupprättande kärlek i Jesus Kristus. I ljuset av bibelns budskap tittar vi på människans ansvar och det globala miljöhotet. Vi inspireras att vara ett positivt exempel för en hållbar livsstil och ett ansvarsfullt förvaltarskap av skapelsen.

 

Anmälningstiden har gått ut.

AVBOKNINGSREGLER >