HJÄLP MED INTEGRATIONS­ARBETET

I många av våra församlingar möter vi människor från andra länder och kulturer. Vi längtar efter att kunna hjälpa nysvenskar att komma in i vårt samhälle. Och vi längtar efter att kunna berätta om den Gud vi tror på, för de som har en helt annan tro.

SAM och SAU har tagit fram en handlingsplan för integration, som kan vara till hjälp för församlingar och föreningar. Ladda gärna ner och använd denna!

HANDLINGSPLAN FÖR INTEGRATION >

Välkommen att kontakta oss för att prata om integration genom församlingen!

Daniel Berner

Diakonikonsulent

070-209 16 19

Vänner emellan

Mötet mellan kristna och muslimer har blivit allt vanligare, och med det följer ofta osäkerhet, frågor och ibland rädsla. Hur möter man muslimers frågor om kristen tro? Hur berättar vi så att en muslim förstår?

SAM står tillsammans med EFK, EFS, Pingst och OM bakom framtagandet av kursen Vänner emellan, som kan hjälpa kristna i mötet med muslimer. Syftet med kursen är att deltagarna ska få en positiv hållning till sina muslimska grannar, relevant kunskap om islam och muslimska kulturer, och färdigheter till att gå in i vänskap och kunna förklara den kristna tron för muslimer.

Vänner emellan är en interaktiv videokurs med sex kurstillfällen, tänkt att kunna hållas i en mindre eller större grupp av deltagare. Den är avsedd för kristna i alla åldrar och med olika bakgrund. Varken ledare eller deltagare behöver några förkunskaper om islam, den som bara kan leda en grupp passar utmärkt som kursledare. Varje sammankomst tar ca två och en halv timme, inklusive fikapaus. Korta filmavsnitt varvas med små föredrag, vittnesbörd och praktiska övningar.

MER OM KURSEN >

BESTÄLL KURSMATERIAL >

Al Massira

Al Massira är en kurs som är tänkt för grupper med både sökare och kristna. Den är utformad i en kontext och en miljö som framförallt muslimer och människor från arabvärlden känner sig hemma i. Kursen presenterar den kristna tron genom att studera vad profeterna i Bibeln säger, för att upptäcka Messias sanna identitet. Den kristna tron visas i sin ursprungliga miljö, i Mellanöstern.

Innehållet i kursen består av film, öppna samtal, bön, mat och gemenskap. Filmerna är inspelade på olika platser i Mellanöstern, Nordafrika och Europa, och många scener är filmade där de bibliska händelserna verkligen ägde rum. Här varvas undervisning med dialog och diskussion, frågor till folk på gatan, dramatiseringar och personliga vittnesbörd.

Al Massira är relevant för alla åldrar och passar både män och kvinnor. Kursen förutser och tar upp vanliga frågor om Messias som många brottas med. Deltagarna får en tydlig överblick av det bibliska budskapet, innan man uppmuntras att själv ta ställning.

För att hålla en Al Massira-kurs behöver man ha gått en ledarutbildning. Den är vanligtvis upplagd över två dagar och innehåller allt man behöver för att kunna använda kursmaterialet. Ledarutbildningar arrangeras regelbundet på olika platser i landet.

LÄS OM LEDARUTBILDNINGAR >