Din aktieutdelning kan förvandlas till utbildningsplatser, hälsovårdsinsatser eller bibelstudier på somaliska.

Du som äger aktier i ett företag kan välja att på ett skattemässigt gynnsamt sätt, stödja ett arbete du känner för. Om du ger bort din aktieutdelning till en ideell organisation såsom Svenska Alliansmissionen, som inte är skattepliktig för utdelningen, går hela summan till organisationen utan att någon skatt dras. På så sätt kan du ge en större gåva som gör nytta för utsatta människor, än om du skulle ha skattat för utdelningen först.

Image

Så här gör du

Här följer en beskrivning för dig som är delägare i ett fåmansföretag (ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre delägare äger aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna i företaget).

Minst en vecka före bolagstämman där utdelningen beslutas, måste du ge bort rätten till utdelningen. Om du har värdepapper på banken eller annan kapitalförvaltare, gör du Svenska Alliansmissionen till mottagare, så kallad rättighetshavare för din aktieutdelning. Gör detta genom att fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare/gåvomottagare för Vp-konto”, som du kan ladda hem via länken nedan. Du behöver skriva ut blanketten och kontakta din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig.

Du som är kund hos Avanza eller Nordnet kan göra din ändring av rättighetshavare direkt via nätmäklaren på deras hemsidor.

För dig som har så kallade kvalificerade andelar och redovisar ditt aktieinnehav i bolaget på blankett K10, gäller att ditt lågbeskattade gränsbelopp inte reduceras med den utdelning som du skänker bort.

BLANKETT: ANMÄLAN OM RÄTTIGHETSHAVARE/GÅVOMOTTAGARE FÖR VP-KONTO >

Kontakta oss gärna om du har frågor!

Stefan Eriksson

Administrativ chef

073-500 98 04

Marita Karlsson

Ekonomichef

073-507 69 11

Cecilia Athley

Ekonom

036-30 61 54

Inger Julsgård

Ekonom och auktoriserad lönekonsult

036-30 61 58

Annika Oskarsson

Ekonom

036-30 61 56

Hanna Willermark

Ekonom

0723-30 98 04

Anneli Mellin

Ekonomiassistent

036-30 61 59